Vitaminok vörösvértestek építésére és immunrendszerre

Áttekintés

Vörösvérsejteket használ a vér, hogy oxigént és tápanyagokat szállítanak az egész testben. Ezek a sejtek 120 nap alatt halnak meg, és új sejteket cserélnek le. A sejtes születés és az újjászületés ezen állandó ciklusa nélkül a szövetek, a csontok és a szervek nem kapnak megfelelő oxigént, és elkezdenek romlani. Fontos, hogy a testet táplálja és egészséges legyen. A következő vitaminok fontosak a vér építéséhez és az immunrendszer támogatásához.

Vas

A vörösvérsejtek a vörösvértestüket a hemoglobinból kapják, amely az elem vasat tartalmazza. A vas alapvető fontosságú vér építője, amely az oxigén szállításhoz szükséges. Természetes forrása lehet a tojás, a csirke, a vörös hús, a hústermékek, a sötétzöld leveles zöldségek és a céklát. A vas hiányos egyének krónikus fáradtságot, gyengeséget és alacsonyabb immunrendszert tapasztalnak, és halványak lehetnek, sötét karikákat látnak a szemük alatt. A súlyos vashiányt anémiának hívják. A vasvíz ajánlott napi bevitele 10-15 mg és 30 mg terhesség alatt. Ha vas-kiegészítőket veszel, győződjön meg róla, hogy elegendő C- és B-vitamin-komplexet kap, mivel ezek szükségesek a véráramban lévő vas felszívódásához.

C vitamin

A C-vitamin vagy az aszkorbinsav számos felhasználási területe a szervezetben. Erősíti az immunrendszert, segíti az anyagcserét, segíti a sebek gyógyulását, és a csontok felhasználják a vörösvértestek termelésében. A C-vitamin vízben oldódó vitamin, ezért gyakran fel kell tölteni. A C-vitamin természetes forrása a legtöbb gyümölcsöt és zöldséget tartalmazza. A főzés csökkenti az aszkorbinsav szintjét az élelmiszerekben. Ezért nagyon fontos, hogy minden nap friss gyümölcsöket és zöldségeket fogyasszon (3-5 adag mindegyikből). A C-vitamin javasolt napi bevitele 75-90 mg, bár a legtöbb felnőtt káros hatások nélkül akár 2 grammot is igénybe vehet.

B Vitaminok

A B-vitaminok szinergikusan működnek együtt. Ezért a kiegészítők gyakran B-komplex formájában jönnek létre. Mint a C-vitamin, számos funkciót végeznek a szervezet egészében. Az anyagcserét, az idegrendszer fenntartását, a DNS előállítása során használják, és a vörösvérsejtek kialakulásához szükségesek. Vízben oldódó vitaminok is, és vízzel kell bevenni. A B-vitaminok természetes forrásai közé tartoznak a teljes kiőrlésű gabonák, a sötétzöld leveles zöldségek, a gyökérzöldségek, a tejtermékek és a szervi húsok. Az ajánlott napi bevitel: 1,1-1,3 mg B1 és B2, 14-16 mg B3, 5 mg B5, 1,3-1,7 mg B6, 400 mg B9 és 2,4-2,6 mg B12.

A vitamin és az ásványi táplálék kiegészítése fontos a hiányosságok leküzdéséhez, ezért vigyázni kell arra, ha ezeket beveszi. Nagy mennyiség, vagy mega-dózis nem ajánlott. A túlzott mennyiségű vas okozhat hemosiderosisot vagy hemochromatosist, ahol a felesleges vasat a szervezetben a szervekben tárolják. Nagy mennyiségű C-vitamin okozhat hasmenést, fokozott vizelést és fejfájást. Mindig konzultáljon kezelőorvosával vagy egészségügyi szakembereivel, mielőtt vitamin- vagy ásványi táplálék-kiegészítőket szed.

óvintézkedések