Vitaminok mandarinban

Áttekintés

A mandarinok citrusfélék, szegmentált, lédús hússal és édes, de finom ízzel. Általában kereskedelmi forgalomban novembertől áprilisig a mandarinok számos fajta, köztük a klementin, a tangelos és a mézes mandarin. A legjobb íz és minőség érdekében a tangerines.org javasolja, hogy a mandarinok olyan fényes, mély narancsszínű bőröket válasszanak, amelyek a méretük miatt nehezek. Természetesen alacsony a kalória, mégis magas a rost és a C-vitamin, mandarin egészséges táplálék választás.

C vitamin

A mandarinok, mint minden citrusfélék, kiváló C-vitaminforrás. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma 29,1 mg-ot tartalmaz – ez az alapvető antioxidáns vitamin – az ajánlott napi érték 50% -a. A World’s Healthiest Foods weboldal megjegyzi, hogy a C-vitamin gyulladáscsökkentő hatásai segítenek enyhíteni olyan betegségeket, mint az asztma, az osteoarthritis és a reumás ízületi gyulladás. A C-vitamin megakadályozza a koleszterin oxidációját, és segít megelőzni az artériás falakhoz való ragaszkodást, ezáltal megelőzve a szívrohamot és a stroke-ot. A C-vitamin leválasztja a szabadgyököket, amelyek segíthetnek megakadályozni számos rákos megbetegedést, különösen a vastagbélrákot.

B-komplex vitaminok

Bár közepes méretű mandarinban mindössze 50 kalória van, ez az egészségesebb citrusfélék többet kínálnak, mint csak bőséges mennyiségű C-vitamint. A mandarinok szintén a B-1 vagy a tiamin jó forrásai, amelyeket a szervezetnek szüksége van a Energiát és az izmok és idegek megfelelő működését. A mandarinok szintén szerény mennyiségben tartalmaznak más B-komplex vitaminokat. Az USDA szerint a közepes méretű mandarin tartalmaz 063 mg tiamint vagy B-1 vitamint, 0,039 mg riboflavint vagy B-2 vitamint, 410 mg niacint vagy B-3 vitamint; És 235 mg pantoténsavat vagy B-5 vitamint tartalmaz. Ugyanez a mandarin tartalmaz 17 mcg folsavat is. Az Országos Egészségügyi Intézetek Egészségügyi Hivatalának étrend-kiegészítők szerint folát szükséges az RNS és a DNS létrehozásához, és segít a vörösvértestek termelésében.

A karotinoidok

Hasznos karotinoidokat szolgáltat, hogy a mandarin valóban ragyog. A közepes méretű mandarin 0,169 mg béta-karotint, egy erősen pigmentált szerves vegyületet tartalmaz antioxidáns tulajdonságokkal. A World’s Healthiest Foods weboldalán a mandarinok – narancs, sütőtök és papaéák mellett – különösen gazdagok egy másik karotinoid, béta-cryptoxantinban. Az USDA megjegyzi, hogy egy közepes tangerine óriási 444 mg-ot ad. Néhány tudományos kutatás azt sugallja, hogy a béta-cryptoxantin csökkentheti a tüdőrák kockázatát. Egy Yuan és munkatársai által végzett klinikai vizsgálatban, amelyet a Cancer Epidemiology szeptemberi számában tettek közzé, a kutatók 27 százalékkal csökkentették a tüdőrák kockázatát azon felnőttek körében, akik béta-kriptokantinokban gazdag ételeket fogyasztottak.

A-vitamin

Az A-vitamin tartalma, ahol a mandarin túlmegy közeli hozzátartozóik, a narancs. Az egyik tangerin az USDA szerint 742 NE A-vitamint tartalmaz – több mint kétszerese a közepes narancs mennyiségének, amely csak 295 NE-t kínál. A MedlinePlus Medical Encyclopedia szerint az A-vitaminra van szükség a jó látás érdekében, és segít az egészséges fogak és csontok megőrzésében.