Vitaminok a fogak és az íny számára

Áttekintés

A megfelelő fogászati ​​higiénia nagyon fontos a fogak és az íny egészségének megőrzéséhez, de nem feltétlenül az egyetlen lépés, amely megakadályozza az ínybetegséget és a fogszuvasodást. Diétánk gyakran nem biztosítja megfelelően az egészséges fogak és ínyek tápanyagait. A gyümölcsök és a zöldségek sokaságát tartalmazó finomított szénhidrátok elkerülése mellett a koffein és a felesleges cukor előnyös. A vitamin kiegészítés segíthet megőrizni az íny egészségét és megakadályozni a fogszuvasodást.

C vitamin

A vérzésgátlás elősegítése érdekében a C-vitamin elengedhetetlen, és az egyik legmegbízhatóbb formája az ínygyulladás megelőzésének. A bioflavonoidok, amelyek a gyümölcsök és zöldségek természetes pigmentjei, a vitaminnal együtt megakadályozzák a fogak körüli plakk képződését, ami foltokhoz és üregekhez vezethet. Mivel a C-vitamin antioxidánsként hat a szervezetben, elősegíti a kötőszövet kialakulását az ínyekben. A citrusfélék magas C-vitaminnal rendelkeznek, de magas savak is, ami zománcot ronthat. Ehelyett érje el a szamócát, a paprika, a brokkoli és a burgonyát.

A-vitamin

Az A-vitamin szükséges a gyulladt gumi szövetek gyógyulásában. Ez a vitamin felelős a nyálkahártyák és az ínyszövet lerakódásáért. A hiány csökkentheti a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességet is. A marhahús, a máj, a tej, a sajt és a tojás mindegyike az A-vitamin jó táplálékforrása. A táplálék kiegészítésekor étkezés közben vegye be, mivel a zsír segíti az A-vitamin felszívódását. Figyelembe kell venni, ha terhes nők szednek A-vitamint; Nem fogyaszt több mint 10 000 NE naponta.

D-vitamin

Megfelelő mennyiségű D-vitamin képes megelőzni az íny gyulladását. Hasznos a kalcium felszívódásához is, ami mind az egészséges fogak fejlesztéséhez és fenntartásához szükséges. A D-vitamin legjobb forrása a napsütés, de ezt a tápanyagot is felveheti a sajtra, a tejre és a zsíros halakra.

E-vitamin

Az E-vitamin egy erős antioxidáns, amely kapszula formában kapható, vagy kinyitva és dörzsölve az ínyre a szövetgyógyuláshoz. Azt is felhasználták, hogy enyhítse a fogínyedések fájdalmát a csecsemő fogzás alatt. Az E-vitaminnal táplálkozó élelmiszerek közé tartoznak a napraforgómagok, a zöldségrépa, a paradicsompüré és a mogyoróvaj.

A B-vitamin hiányos fogszuvasodást, elhúzódó ínyt és a szájnyálkahártya általános érzékenységét okozhatja. A B-vitamin komplex kiegészítőket a szublingvális formában – a nyelv alatt – az optimális felszívódás érdekében alkalmazzák. A B-vitaminok élelmiszerforrásai közé tartoznak a gomba, a hús és a hal.

B-vitamin