Vénapunkciós komplikációk

Vérzési szövődmények

A vénapunkció a véna megfertőződésének az a ténye, hogy anyagot adnak hozzá vagy eltávolítja a vért. Általában az orvosi környezetben történik. A vénapunkcióval kiegészített anyagok közé tartoznak a gyógyszerek, folyadékok, vér és diagnosztikai szerek, mint a festék. A vér eltávolítását phlebotomiának nevezik. Vér eltávolítható annak elemzésére, adományozására, értékesítésére, tárolására vagy terápiásan csökkentve a testben lévő vér mennyiségét. A venipunktúra számos lehetséges szövődménye van.

Fertőzés és gyulladásos szövődmények

A Maryland Egyetem Orvosi Központja beszámol arról, hogy esetenként a páciens a vénásodás után normálisabban vérzik. Ez gyakoribb olyan betegeknél, ahol bizonyos betegségek vannak, például hemofília. A vérhígítót, az aszpirint és bizonyos más gyógyszereket szedő betegek szintén fokozottan veszélyeztetik ezt a szövődményt. Egyes betegeknél a bőr alatt hematóma alakul ki, ami a vér felhalmozódása. Piros, lila vagy majdnem fekete színű és puffadt lehet. Gyakran előfordul, hogy zúzódást észlelnek. A dörzsölés színe a lila és a sárga között változik, és több napig érintheti az érintést.

Vasovagal szövődmények

Az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Orvostani Könyvtára megmagyarázza, hogy fertőzésveszély áll fenn, ha a bőr sérült. A cellulitisz gyulladás vagy fertőzés a bőr alatti szövetben. Ez ritka szövődmény a vénapunkcióban. A cellulitisz nagyobb valószínűséggel fordul elő folyadék adagolásakor, mint vérnyerés során. A phlebitis a vénák gyulladása, amely a vénaképződés egyik ritka szövődménye. A szepszis – súlyos vérfertőzés – vénautomata után is lehetséges. A szepszis nagyobb valószínűséggel fordul elő olyan betegeknél, akiknek megromlott immunrendszere van. Ez magában foglalja az időseket, az immunrendszeri betegségben szenvedőket és az immunrendszert elnyomó gyógyszereket. A hely megfelelő tisztítása a bőr aprítása előtt jelentősen csökkenti a fertőzéssel kapcsolatos szövődmények kockázatát.

Fájdalomhoz kapcsolódó szövődmények

Néhány beteg súlyos szorongást tapasztal, amikor a tűvel ragadt. Tarthatják a lélegzetüket, vagy erõs neurológiai válaszokat adhatnak erre a félelemre. Ennek eredményeként olyan vasovagális reakciókat tapasztalhatnak, mint például az izzadás, az alacsony vérnyomás, az ájulás és a tényleges ájulás közelében. Alkalmanként a vénásodás alatt vagy után fellépő betegnek görcsös lesz. Egy másik ájuláshoz kapcsolódó kockázat az eséskárosodás fenntartásának a lehetősége, mint például a fejsérülés vagy csonttörés. Az is lehetséges, hogy folyadékot küldjön a tüdőbe, amikor tüdőgyulladást vagy egyéb légzési problémákat okoz.

A vénapunkció gyakori szövődménye a fájdalom. Ez rendszerint enyhe, de néha a tű idegt csap, súlyos fájdalmat okozva. Állandó idegsérülés következhet be.