Vegán teljes fehérjeforrások

Áttekintés

A fehérje az étrend lényeges része. A fehérje szükséges a szövetek növekedéséhez és javításához, és fontos része minden sejtnek és szervnek. Nem könnyű a vegánok számára, hogy elegendő fehérjéket kapjanak étrendjükben, a Vegetáriánus Erőforrás Csoport szerint. Az ételek teljes vagy hiányos fehérjét biztosítanak, attól függően, hogy tartalmaznak-e fehérjék vagy aminosavak összes szükséges építőköveit. Vannak vegán források a teljes fehérje.

Quinoa

A Quinoa biztosítja az összes szükséges aminosavat, hogy teljes fehérje legyen. A Quinoa szemcsézett, és rozsdamentes, bolyhos és krémes textúrájú és dió ízű. 9 gramm fehérje per csésze. Jó forrása az ásványi anyagok mangán, magnézium, vas, réz és foszfor. A Quinoa tipikusan 15 perc alatt főz, és főzés előtt szárazon pörkölhető, hogy megnövelje a dió ízét.

Szója

A szója teljes fehérje. Számos ételben megtalálható és sokféle módon elkészült, beleértve a szójaszózt, a miso-t, a tofuot, a tempeh-t, a szójatejet és a szójalisztet, valamint a vegetáriánus ételeket, mint például a veggie hamburgereket és a hús nélküli hot dogokat. A szója más előnyökkel is járhat, minthogy magas színvonalú fehérjéket biztosítana, Aaron J. Michelfelder, M. D. szerint, az American Family Physician folyóirat 2009. január 1-jei számában. A szója javíthatja a koleszterinszintet, segíthet megőrizni az erős csontokat, megakadályozni a töréseket és csökkenteni a forró blöfföket menopauzás nőkben, mondja Michelfelder.

Kiegészítő fehérjék

A hiányos fehérjék nem biztosítják az összes szükséges aminosavat. A komplementer fehérjék olyan élelmiszerek, amelyek a hiányzó aminosavakat szolgáltatják, és a testben a fehérjét kiegészítik, amikor ugyanabban a napon fogyasztják őket, a Centers for Disease Control és Prevention. Például a bab és a rizs mind hiányos fehérjék, de együtt biztosítják az összes szükséges aminosavat. Általánosan úgy vélték, hogy ugyanabban az étkezésben ingyenes fehérjéket kellett fogyasztani, de a szakértők azt mondják, hogy a szervezet képes kombinálni őket mindaddig, amíg ugyanabban a napban fogyasztanak.