Típusú csukló tendinitis

Extenzor Carpi Ulnaris Tendinopátia

A tendinitis definíció szerint gyulladás, és minden olyan tevékenység, amely ismétlődő mozgást igényel, különösen olyan sportágakban, amelyek nagy mozgást igénylő erőt igényelhetnek, veszélyeztetik a páciens gyulladását. Ha a gyulladást nem kezelik, a beteg kockázatot jelent az instabilitás, és esetleg még a törés is. Minden tendinopátia esetében a kezelés alapja korai diagnózis a tevékenység módosításával, gyulladáscsökkentő gyógyszerek (pl. NSAID) és fogsorok.

De Quervain tinzinovitisa

Az extenzor carpi ulnaris a csukló ulnáris (középső) oldalán a 6. dorsalis rekeszben helyezkedik el, és a legmagasabb kockázatnak tűnik a csapda-sport és a golf. A csukló ulnáris (belső) oldalán egyoldalú csuklófájdalom, és az érintett ín fölött érzékenységet diagnosztizál. Az orvos az aktív csuklós kiterjesztés során az ulnar-eltérésben is részt vehet a csuklóval, és ha ez fájdalmat okoz, akkor az ECU tendinopátia valószínűsíthető bűnös.

Keresztezési szindróma

Ez elsősorban az abductor pollicis longus (APL) és extensor pollicis brevis (EPB) inakra vonatkozik, amelyek a csukló első hátsó rekeszében találhatók. A nőknél különösen a szülés utáni helyzetben van, mivel a gyermek ismétlődően úgy tartja, hogy hozzájárul a túlzott gyulladáshoz, de más tevékenységek, mint az ütőport és az evezés is kockázati tényezők. A beteg észreveszi, hogy a sugárirányú styloid feletti terület lehet gyengéd vagy duzzadt. Az orvos általában alkalmazza a Finkelstein-tesztet, a beteg a kezét ökölbe zárja, és az orvos az ulnarly irányba tolja el a csuklóját. A megfelelő kockázati tényezőkkel járó fájdalom a De Quervains Tenosynovitisre utal.

Flexi Carpi Radialis (FCR) Tendonitis

Ez olyan sporttevékenységhez kapcsolódik, amely ismételten kiterjeszti a csuklócsonk sugárirányú eltérését: ezek közé tartozik a súlyemelés, az ütőkasport és a síelés. Ennek beceneve “crossover tendonitis”, amint az a disztális alkar anatómiai helyén fordul elő, ahol az első hátsó rekesz inak metszi a második hátsó rekesz inakkal. A beteg fájdalmat érez a sugárirányú oldalon, a csukló hátsó részében, körülbelül 4 cm-re a csuklócsuklóhoz közelebb, néha súlyos sérüléseket érezhetnek a gyalázkodás vagy a csikorgó / pattanó érzés.

Flexi Carpi Ulnaris (FCU) Tendonitis

Minden sportoló, akinek ismétlődő csuklómozgása van, különösen a csukló hajlítása sugárirányú eltéréssel, fokozottan veszélyezteti ezt a körülményt. Az ín elhelyezkedése önmagában veszélyezteti ezt az ínt, mivel számos csuklócsonttal szomszédos, és a kötődési pontja előtt, és ismétlődő dörzsöléssel gyullad fel a csonton. A fájdalom általában a csuklójárat szélső, radiális oldalán helyezkedik el, és a beteg érzékeli az ín feletti gyengédséget, és amikor a sugárirányú szórással járó hajlítás ismétlődik, a fájdalom általában súlyosbodik. Ez mind a valószínűsíthető FCR tendonitis felé mutat

Ez klinikailag fájdalmasan jelenik meg a csukló ulnáris aspektusában, és fájdalom fokozza az ulnáris eltérést. A kockázati tényezők közé tartoznak még az ismétlődő csuklómozgásokkal rendelkező sportolók, különösen azok, akik súlyosbítják a kényelmetlenséget.

szempontok

Míg a fentiek jó párbeszédet jelentenek a csípő tendinitis különböző típusairól, semmi nem helyettesíti az olyan egészségügyi szakemberrel folytatott konzultációt, aki képzett arra, hogy a klinikai képet kohéziós diagnózisra állítsa össze, és más módszereket is alkalmazhat, ha a kép nem jellemző. Tény, hogy figyelemre méltó, hogy az ulnáris oldalú elváltozások bonyolult diagnózisa lehet az anatómia és az esetenként homályos klinikai megjelenés miatt, és gyakran az MRI-kat rendelik rájuk. Szintén bölcs dolog a gyors diagnózis felkutatása, mivel a tendinitis szövődményei operatív kezelést igényelhetnek, ami mindig a legjobb, ha nem szükséges.