Típusú bőrhólyagok

Impetigo bliszterek

A bőrhólyagok általában körkörösek, emelkedett folyadékfelületek, amelyek összegyűlnek a bőr felső rétegei alatt. A folyadék, amelyet szérumnak neveznek, általában tiszta, sárgás színű, és a sérült erekből származik. A hólyagok fejlődnek, hogy megóvják a sérült bőrt a további káros hatásoktól. A bőrhólyagok különféle okok miatt alakulnak ki, beleértve a betegségeket és a külső tényezőket.

Leégés buborékcsomagolás

Az Impetigo meglehetősen gyakori bőrfertőzést okoz a baktériumok, általában a streptococcus, a staphylococcus vagy a methicillin-resistant staphy aureus, más néven MRSA-ként. A University of Maryland Medical Center (UMMC) beszámol arról, hogy az impetigo tünetek között szerepel egy vagy több zsírral töltött buborékfólia kifejlesztése. Ezek a hólyagok általában viszketnek és sárga-sárga-barna folyadékot engednek le. Ez a fertőző betegség ezen a folyadékon keresztül terjed. Az enyhe impetigo fertőzések jellemzően jól reagálnak a vényköteles antibakteriális krémekre, míg a súlyosabb fertőzésekhez orális antibiotikum-gyógyszerekre van szükség.

Atópiás ekcéma bliszterek

Bőrhólyagok néha napbarnított bőrön keletkeznek. A leégéses tünetek általában több órán belül jelentkeznek intenzív napfényben, és általában több héten belül orvosi kezelés nélkül elmennek. A leégéses bőrhólyagok jellemzően kicsiek és tiszta folyadékkal vannak tele. A Mayo Klinika azt javasolja, hogy beszéljen orvosával, ha a buborékfólia kinyílik, és a sárga gombát elvezetik.

Bárányhimlő és zsindelyhólyag

Az atópiás ekcéma krónikus bőrelváltozás, amely viszkető kiütéseket és hólyagos bőreket okoz. A Medline Plus kifejti, hogy az atópiás ekcéma akkor fordul elő, amikor a bőre egy bizonyos ingerre reagál, és hosszú távú gyulladás alakul ki. Néhány gyakori ekcéma okozza a házi por, a pollen, a stressz, az állati dander, a penész és az extrém hő, hideg vagy nedvesség. Az ételek néha ekcéma fellángolást okoznak, különösen a búza, a tojás, a tej és a földimogyoró. Az ekcéma kiütésekkel járó buborékfóliák tipikusan folyadékot és kéregot tartalmaznak.

Dermatitis Herpetiformis Blisters

A bárányhimlő és a övsömör mind a baktériumok által okozott varicella-zoster vírus. A bárányhimlő, a közös gyermekkori betegség, több száz, folyadékkal töltött buborékfólia képződését okozza. Ezek a rendkívül viszkető hólyagok általában két nap alatt felhősek, és ezután kinyílnak, és elkezdenek csomósodni. Az UMMC arról számol be, hogy egy felnőtt 10-ből egy ember kifejleszti az övsömör fertőzést, miután a bárányhimlő vírus újraszerződik az extrém stressz idején. A zsindelyt, amelyet néha herpes zosternek neveznek, magában foglalja a viszkető, hólyagos bőrkiütést. A folyadékkal töltött buborékfoltok felszaporodnak, és apró elváltozásokat képeznek, amelyek hamarosan kiszáradnak és felszeletelik. Bár a legtöbb esetben a bárányhimlő és a zsindelyek egyszerűen futnak a pályán, az orvosok előírhatják a vírusellenes gyógyszereket súlyosabb esetekben.

A Dermatitis herpetiformis, amelyet néha Duhring-kórnak neveznek, krónikus, hólyagos bőrkiütést okoz. Bár ennek a bőrnek a pontos oka ismeretlen, 2010-től a kutatások összekapcsolták ezt a betegséget a glutén érzékenységgel. A rendkívül viszkető bőrhólyagok, amelyek dermatitis herpetiformis formájában keletkeznek, tipikusan a hátadon, a fenekükön, a térdén és a könyökén jelennek meg. A szenvedők gyakran reagálnak a gluténmentes étrend követésére, valamint az előírt antibiotikumok adagolására.