Pajzsmirigy gyógyszeres listát

Methimazole

A pajzsmirigy egy pillangó alakú szövetmirigy, amely a torok közepén helyezkedik el. Felelős bizonyos hormonok előállításáért, amelyek szabályozzák a testanyagcserét. Például egy túlműködő pajzsmirigy (hipertireózis) súlyvesztéshez, gyors szívveréshez, izzadáshoz és izomgyengeséghez vezethet, mondja a Mayo Clinic. Az inaktív pajzsmirigy (hipotireózis) fáradtságot, székrekedést, törékeny hajat és depressziót okozhat. A pajzsmirigy gyógyszerei ezeket a feltételeket kezelik.

propylthiouracil

A methimazol egy pajzsmirigy túlműködését kezeli. Pontosabban, a gyógyszer megállítja a pajzsmirigy túlzott pajzsmirigyhormon termelődését, állítja a Drugs.com. A methimazol tabletta általában naponta háromszor, vagy előírt. A methimazol gyakori mellékhatásai közé tartozik a fejfájás, émelygés, hányás, gyomorfájás, izom- vagy ízületi fájdalom, hajhullás és viszketés. A methimazol súlyos hatásai közé tartozik a gyengeség, könnyű vérzés vagy véraláfutás, véres vizelet vagy széklet. A methimazol növelheti a vérzés esélyeit is, ezért fontos, hogy tájékoztassa az orvosokat a sebészeti beavatkozások előtt bevitt gyógyszerekről. Ez a gyógyszer képes csökkenteni a fehérvérsejteket is, amelyek a szervezetben a fertőzést gátolják. A Drugs.com szerint a metimazol terhesség alatt vagy szoptatás alatt fel kell függeszteni, mert károsíthatja a magzatot.

Levothyroxine

A metimazolhoz hasonlóan a propiltiouracil a hyperthyreosis kezelésére is képes. Tabletta formájában kapható, naponta háromszor, nyolc óránként. A MedlinePlus szerint a propiltiouracil tipikus mellékhatásai közé tartozik a hajhullás, álmosság, gyomorfájdalom, szédülés, ízületi vagy izomfájdalom, ízvesztés, bőrkiütés és fejfájás. A propiltiouracil súlyos mellékhatásai közé tartoznak a hidegrázás, az abnormális vérzés vagy véraláfutás, a bőr sárgulása, torokfájás és láz. A propiltiouracillal történő bevétele során a vérhígító gyógyszereket, például a warfarint, a digoxint vagy a diabéteszes gyógyszereket gyógyszerkölcsönhatásokhoz vezethetik. Ez csökkentheti a propiltiouracil hatékonyságát vagy okozhatja a fent említett hatásokat.

A levothyroxin pajzsmirigyet kezel. A gyógyszeres kezelés naponta reggel fél óráig, egy órával a táplálkozás előtt történik. A MedlinePlus szerint a levothyroxin kevésbé súlyos mellékhatásai közé tartozik a testsúlycsökkenés, remegés, gyomorfájás, hasmenés, ingerlékenység, idegesség és menstruációs rendellenességek. A levotiroxin is okozhat alvást, túlzott izzadást, fokozott étvágyat, hajhullást és menstruációs rendellenességeket. A gyógyszeres kezelés súlyos hatásai közé tartozik a mellkasi fájdalom, szabálytalan pulzus vagy szívverés. Levotiroxin alkalmazása a metoprolol, warfarin, timolol, inzulin, digoxin vagy teofillin fogyasztása során gyógyszerkölcsönhatásokhoz vezethet. A levothyroxin dózisának módosítására lehet szükség, hogy megakadályozzák e hatások előfordulását.