Milyenek a koleszterin foltok a szemeken?

A szemekben kétféle koleszterin folt található. A leggyakoribb típus, a xanthoma néven ismert puha, sárga dudor látható a szemhéjakon. Ezek a foltok nem károsak. A második, komolyabb koleszterin-típus a szem koleszterin-embolusban csak a szem hátsó részén látható speciális eszközökkel.

A xantómák a koleszterin foltok, amelyek zsíros lerakódásokból állnak, amelyek a bőr alá épülnek fel, és gyakoriak a magas vérzsírokban szenvedő betegeknél. A xantómák nem ártalmasak és nem ragályosak, de az alapjául szolgáló egészségügyi állapotok, például a rák, a cukorbetegség, a familiáris hypercholesterinaemia vagy az elsődleges epe cirrhosis jele lehet. A diagnózis a bőrt szemmel látható, és ha biopsziát végeznek, akkor a xantómák jóindulatú zsíros lerakódásokra mutatnak rá. A zsíros koleszterinszint-növekedést az orvos eltávolíthatja, ha kellemetlen, vagy ha a véralvadási szint megnövekedett, akkor az alapbetegség kezelése csökkentheti a xantómákat.

A koleszterin vagy a retina embólia súlyos állapot, és olyan, mintha a stroke a szemében. Koleszterinszint-csökkentő gyógyszerekkel kezelhető. A “Kézikönyv az okuláris megbetegedések kezelésére” a koleszterin-emboli betegek 15 százalékos halálozási rátával rendelkeznek az első évben, harmadikként 29 százalékra emelkednek, a hetedik évben pedig 54 százalékra emelkednek, és a szívhalál a fő ok. Fontos, hogy kezeljük a koleszterin embolitást okozó mögöttes egészségügyi okokat, hogy csökkentsük a halálozási arányt, mivel jelenleg nincs más közvetlen kezelés erre a betegségre.

A koleszterin foltokat vagy a xantómákat orvos eltávolíthatja, lézeres ablációval és sebészi kivágással. Miután eltávolították, nagy eséllyel megismétlődnek. A koleszterin emboli nem távolítható el, mivel a szem hátsó részén helyezkednek el, és csak speciális eszközökkel láthatók. A csökkentés egyetlen módja az orvosi állapot kijavítása.

Áttekintés

xantómák

Koleszterin Embolus

Eltávolítás