Milyen előnyökkel jár az édeskömény és a mellnagyobbítás?

Áttekintés

Az édeskömény aromás rokonát évezredek óta használják menopauza kezelésként, az anyatej stimulánsoknak és a munkaerő növelőnek, a Journal of Ethnopharmacology szerint. Ma ez az édes ízű növény megőrzi hírnevét, mint egy általános célú női tonikot. A sokoldalú növényhez kapcsolódó számos egyéb felhasználás mellett az édeskömény növelheti a felnőtt nők méretét és alakját. Mayo Klinika orvosa Sandhya Pruthi megjegyzi, hogy egyetlen klinikai vizsgálat sem igazolta a növényi szoptatást biztosító termékek biztonságát vagy hatásosságát. Néhány nő azonban úgy dönthet, hogy az édesköményt rövid távú kiegészítésként használja az emlő méretének növelésére.

Ösztrogén hatások

Mint sok más gyógynövény, az édeskömény olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek befolyásolják az ösztrogén szintjét az emberi szervezetben. A “Journal of Ethnopharmacology” című 1980-as tanulmány megerősítette, hogy az édeskömény ösztrogénes hatásaiért három fő vegyület, az anetol, a dianetol és a photoanetol felelős. Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete az édesgyökér, amely ezen vegyületek egyik forrása, a prolaktin – az anyatej-termelésben szerepet játszó hormon – fokozódásához vezet. Az édesköményt tartalmazó ételek és kiegészítők növelhetik az implantátumok méretét a szoptatással összefüggő hormonális állapotok szimulálásával.

Táplálkozási előnyök

A híres laktációs szakember, Kelly Bonyata az édesköményt javasolja galaktózónak vagy anyatej stimulánsnak. A Bonyata az édeskömény melljavító tulajdonságait a kiváló táplálkozási profiljához igazítja. Az ánizs kiváló forrása az esszenciális zsírsavaknak, a flavonoid antioxidánsoknak, a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak.

Rákellenes potenciál

A Dr. Sandhya Pruthi-hoz hasonló szakértők aggodalmukat fejezték ki az édeskömény és más fitoösztrogén gyógynövények biztonsága miatt, mert elméletileg növelhetik az embernek a mellrák kialakulásának kockázatát. Az előzetes tanulmányok azonban azt sugallták, hogy az édeskömény valóban segíthet a rák egyes formái elleni küzdelemben. Egy 2004-es tanulmány a Pathologie Biologie francia folyóiratában megerősítette, hogy az anetol segít megvédeni a géneket bizonyos gyógyszerek által okozott károktól. Ezenkívül a Texas Egyetem 2009. decemberi tanulmánya arra engedett következtetni, hogy az édesgyökér anétolája segít a daganatok rágcsálókban történő leküzdésében. Ezek az eredmények biztatóak, de nem meggyőzőek.