Milyen előnyökkel jár az édesgyökér fogyás?

Áttekintés

A Glycyrrhiza glabra, melyet édesgyökérként ismerünk, hagyományos gyógynövény-gyógymód számos egészségügyi rendellenesség esetén. Néhány kutatás támogatja az édesgyökér fogyás és zsírcsökkentés használatát. Az édesgyökér-kiegészítők a glycyrrhiza hatóanyaggal komoly mellékhatásokkal járnak, beleértve a magas vérnyomást is, ha nagy dózisban vagy hosszú időtartamú készítményekben vesznek részt. A zsírsavakkal díszített édesgyökér, vagy a DGL, kiegészítők biztonságosabbak, de nem biztos, hogy ugyanolyan előnyökkel jár az egészségügyi feltételekhez. A Maryland Egyetem Orvosi Központja javasolja, hogy gyógynövényeket szedjen a botanikai orvostudományban képzett egészségügyi szakember felügyelete mellett.

Testzsír tömeg csökkentése

Az előzetes kutatások azt mutatják, hogy az édesgyökér fogyasztása csökkentheti a testzsír tömegét, de további vizsgálatokra van szükség ezeknek az eredményeknek a megerősítéséhez, az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézeteinek Medline Plus honlapján. Az olaszországi Padovai Egyetem Orvosi és Sebészeti Tudományok-Endokrinológiai Tanszékének tanulmánya, melyet a Journal of Endocrinological Investigation 2003 júliusában tett közzé, az édesgyökérnek a normális súly 15 résztvevőjére gyakorolt ​​hatását értékelte. Ezek az egyének napi 3,5 gramm fogyasztották a kereskedelmi forgalomban levő édesgyökér-készítményt két hónapra. A testzsír tömege csökkent, míg a testtömeg-index nem változott.

A zsírvastagság csökkentése

A padovai egyetem Orvosi és Sebészeti Tudományok-Endokrinológiai Tanszékén végzett kutatások, amelyek a 2005. júliusi szteroidok számában megjelentek, a zsírvastagságra gyakorolt ​​hatást az édesgyökérből származó glükuretinsavat tartalmazó lokális krém alkalmazása után értékelték. Tizennyolc, normál testsúlyú nõvel mindkettõ 2,5 mg glicirr-ténsavat vagy egy placebo krémet használ egy combon egy hónapon keresztül. A kezelési krém jelentősen csökkentette a comb kerületét és a felületi zsírréteg vastagságát a kezeletlen combokhoz és a placebo krém alkalmazáshoz. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a glycyrrhetinsav hatásos lehet a nem kívánt zsírlerakódás csökkentésére bizonyos testterületeken.

Az elhízásra gyakorolt ​​hatások

A Kaneka Corporation funkcionális élelmiszer-összetevők osztályának Bioscience, Biotechnology and Biochemistry 2007. januári számában közzétett állatkísérletben tanulmányozták az édesgyökér flavonoidolaj hatását az elhízott egerekre. Az olajjal való kiegészítés megakadályozta az elhízás vagy az elhízás súlyosbodását az egereknél, amelyek nagy zsírtartalmú étrendet tápláltak, míg az egerekből nem kaptak ilyen olajat.

A cukorvágyak és vércukorszint csökkentése

Az emberek, akik megpróbálják lefogyni, problémái lehetnek a cukorvágyakkal kapcsolatban, mondja Norman Allan csontkovács-orvos. Az édesgyökér rágása segíthet, mivel édes, és kötődik a glükózhoz. Ez a hatás segíthet szabályozni a vércukorszintet, megakadályozva a vércukorszintek által kiváltott sóvárgásokat. A 2004. novemberi Biológiai és Gyógyszerügyi Bulletin című, a Kaneka Corporation által vezetett állatkutatás megerősítette, hogy az édesgyökér flavonoidok hipoglikémiás hatással bírnak.