Milyen előnyökkel jár az alternatív gyógyszerek?

Áttekintés

A Johns Hopkins Egyetem szerint az amerikaiak több mint 40 százaléka beszámol arról, hogy alternatív gyógymódokat alkalmaznak fájdalomcsillapításra, amikor az előírt gyógyszerek hatástalanok. Az alternatív gyógymód integrált megközelítést kínál a gyógyításra, és magában foglalhatja az olyan beavatkozásokat, mint a gyógynövény, a reflexológia, a kiropraktika, a táplálékkiegészítők, a masszázs és az akupunktúra. Mivel több orvos szakemberek kezdik sugallni az alternatív terápiák használatát a hagyományos orvosi kezelésekkel kombinálva, még több tanulmány folyik ezen nem szabványos kezelések hasznosságának és biztonságosságának vizsgálatára.

Fájdalom

Sokan alternatív gyógymódra fordulnak fájdalomcsillapításra, amikor a hagyományos kezelések nem működnek. Az alternatív gyógymód olyan kezelési lehetőségeket is kínál, amelyek az egészségbiztosítási terveik alapján nem férnek hozzá a fájdalomcsillapítókhoz. A Michigani Egyetem Egészségügyi Rendszerének kutatói azt vizsgálták, hogy az idősebb egyének, akiknél nagyobb valószínűséggel szenvednek krónikus fájdalom, gyakrabban alkalmazzák az alternatív terápiákat. A tanulmány eredményeit a Pain Medicine 2010. januári számában publikálták. A tanulmány megvizsgálja az alternatív kezelési módok egyre növekvő használatát a krónikus fájdalom kezelésére.

Rák

A hagyományos orvosi kezelésekkel együtt alkalmazott alternatív gyógymódok enyhíthetik a rák egyes tüneteit, valamint csökkenthetik a hagyományos orvosi kezelések negatív mellékhatásait. A kemoterápia számos rákbetegség túlélési arányának növelése szempontjából hatékony, kellemetlen mellékhatásokat okozhat. Egyes rákos betegek képesek tolerálni a kemoterápiás kezeléseket, ha alternatív kezelést alkalmaznak, például akupunktúrát a mellékhatások, például a fáradtság, fejfájás, émelygés, hányás, éjszakai izzadás és fájdalom kezelésére.

Költség

Az alternatív gyógymódok olcsóbbak lehetnek, mint a hagyományos orvosi kezelések. Bár néhány alternatív terápia nem olcsó, sok gyógynövény és más természetes kezelés még mindig alacsonyabb, mint a vényköteles gyógyszerek és kezelések. Az akupunktúrás és a kiropraktikus foglalkozások jelentősen kevesebbet költhetnek a hagyományos fájdalomterápiás kezeléseknél.

Mellékhatások

A legtöbb esetben az effektív alternatív terápiáknak kevesebb mellékhatása van vagy sem, szemben a sok vényköteles gyógyszer és más hagyományos orvosi kezelések gyakori és néha súlyos hatásával. De attól függően, hogy milyen orvosi állapotban lehet az ember, még a természetes gyógymódok és más alternatív terápiák is néha kedvezőtlen mellékhatásokat okozhatnak. Nem minden természetes gyógymódot tudományosan teszteltek, és az FDA sem szabályozza őket. A kezelési módokat, például a terápiás masszázst és az akupunktúrát általában biztonságosnak tekintik, de mindig beszéljen kezelőorvosával az alternatív gyógymódok alkalmazása előtt.

Az alternatív gyógyászat előnyös lehet egy személy általános jólétében, mivel a megközelítés az elme, a test és a szellem gyógyítására összpontosít. A kezelési módszerek, mint például a masszázs, a biofeedback, a meditáció és a vizuális képek segítenek egy személynek, hogy pihenjen és csökkentse a stresszt. A művészi és zeneterápiák a depresszió és a skizofrénia tüneteinek enyhítésére szolgálnak azáltal, hogy ösztönzik az endorfinok és az opiátok természetes felszabadulását a szervezetben, továbbá segítik az egyéneket a mélyen elnyomott érzelmek elengedésében. Az anyagcsere és a mentális egészségügyi szolgálatok igazgatása rámutat arra, hogy a mentális egészség más alternatív megközelítései, mint például az étrend és a táplálkozás, az állatok által támogatott terápiák és az önsegítő csoportok értékes források lehetnek a mentális egészség javításához.

Mentális egészség