Milyen előnyökkel jár a jó szív- és érrendszer?

Áttekintés

A szív- és érrendszerünk a szívéből, artériáiból, vénáiból és kapillárisainkból áll. A szívnek négy külön kamrája van – két atria vagy felső kamrák, valamint két kamra vagy alsó kamra. A jobb pitvar és a kamra elfogadja a szervezet vérét, és szivattyúzza a tüdejébe. A bal pitvar és a kamra vért kapnak a tüdejéből, és szivattyúztatják azt a testük fő arteriaiból, az aortából.

Stroke Volume

A löket térfogata az a vérmennyiség, amelyet a bal kamra egyszerre lök el. Az aerob testmozgás növeli a stroke mennyiségét. Amikor a stroke-mennyiség nő, a szív nem kell verni annyi ütés, hogy ugyanolyan mennyiségű vért szállítson a testednek. Az egészséges szív-és érrendszeri rendszer azt jelenti, hogy a szíve könnyedén kibővül és összehúzódik, növelve a stroke mennyiségét.

Véráram

Az artériák oxigénezett vért adnak a sejtjeiknek. Az artériák elasztikusak, mivel könnyedén nyithatók, és összehúzódnak a vér egész testében történő szivattyúzására, különösen azokon a részeken, amelyek a legtávolabb vannak a szívétől. Amikor a plakk felépül az artériák falain, csökkenti rugalmasságukat és a nyílás méretét. Kevés vér juthat keresztül a beteg artériákon. A szív és érrendszeri mozgás csökkenti a felhalmozódás mennyiségét és fenntartja az artériák rugalmasságát. Az aerob testmozgás növeli a kapillárisok számát a munkaedényekben. Az egészséges szív-és érrendszeri rendszer gyorsabban képes több vérre szállítani az izmok gyakorlására.

Energia termelés

Az egészséges szív-érrendszer az aerob testmozgás révén serkenti több enzim termelését, amely az Ön által táplált táplálékot átalakítja az Ön sejtjeinek energiájává. Serkenti továbbá a mitokondriumok kialakulását, a sejtszerkezetet, ahol az energiatermelés történik. Minél több aerob gyakorlatot teszel, annál nagyobb a kardiovaszkuláris rendszered javulása. Egy továbbfejlesztett kardiovaszkuláris rendszer fokozza az aerob fitneszét, így gyorsabb futó, úszó vagy kerékpáros lesz.

Betegség kockázat

A kardiovaszkuláris rendszer könnyű szivattyúzása és vérszállítása, valamint az energiatermelés fokozása csökkenti a krónikus betegség kockázatát. Ilyen betegségek közé tartozik a szívbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint. Az aerob testmozgás ösztönzi a vér jó koleszterinszintjét. Ezek a jó koleszterin hordozók eltávolítják a plakkot / koleszterint, fenntartják az ereket, csökkentik a szívroham és a stroke kockázatát, és megőrzik a normál vérnyomást.

Az egészséges szív-és érrendszeri rendszer javítja a szervezet test-hőmérséklet szabályozását. Meleg környezetben a bőrödhöz vezető erek kitágulnak, hogy hűtsük le a véredet, és ezért a tested. Hideg hõmérsékleten a szív- és érrendszeri rendszernek úgy kell megterveznie a végtagok véredényeit, hogy a vér a saját szervekbe irányítson, a testhõmérsékletet fenntartva.

Hőmérsékletszabályozás