Milyen előnyei vannak a kurkuma kapszulának?

Áttekintés

A kurkuma növényi aromás gyökereit évszázadok óta használják emésztési rendellenességek, gyulladás, ízületi gyulladás és fertőzés kezelésére. Számos kurkuma történelmi felhasználását nem feltétlenül támasztja alá tudományos bizonyítékok. Mindazonáltal, a kurkuma-kiegészítők általában a modern integrált gyógyszer összetevőjeként szerepelnek. A Maryland Egyetem Orvosi Központja szerint korai tanulmányok szerint a kurkuma elősegítheti az ízületek, az erek és az emésztőrendszer egészségét. A kurkuma kapszulákban lévő vegyületek reményt kínálhatnak kiegészítő rák kezelésnek is.

Emésztési segédeszköz

A kurkuma csökkentheti az emésztési zavar és diszpepszia tüneteit az epe termelésének elősegítésével. A University of Maryland Medical Center megjegyzi, hogy a kurkuma is enyhíti a gáz és a puffadás. A kurkumint, a kurkuma kivonatát gyakran alkalmazzák az emésztőrendszeren kívüli gyógynövény-kiegészítőkben.

Gyulladásos bélbetegség

Egyes naturopátiás szakemberek a kurkuma kiegészítő kezelését javasolják a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás tekintetében. A Maryland Egyetem Orvosi Központja figyelmeztet azonban arra, hogy a kurkuma gyomorfekélyt okozhat.

Gyulladás

Mind az in vitro vizsgálatok, mind a klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a kurkuma hatékonyan csökkenti a gyulladást. Emiatt a szakemberek általában ajánlják a kurkuma kapszulát krónikus gyulladásos betegségekben szenvedőknek, például az ízületi gyulladásnak.

Szív Egészség

A kurkuma kapszulák számos fontos módon elősegíthetik a szív egészségét. A kurkuma összetevői segítenek csökkenteni a kis sűrűségű lipoproteint vagy a “rossz” koleszterinszintet, és megakadályozzák a koleszterin felépítését a véredény falán. A kurkuma megakadályozhatja a vérlemezkék összetapadását, ami csökkentheti a vérrögök kockázatát.

A Maryland Egyetem Orvosi Központja szerint a kurkuma segíthet a rák egyes formáinak megelőzésében vagy kezelésében. A kurkumin, a kurkuma kapszulában lévő vegyület erős antioxidáns. Ennek eredményeként a kurkuma megvédheti a sejteket az oxidatív károsodástól, ami a rák kockázati tényezője. Ezenfelül a korai állatkísérletek kimutatták, hogy az intravénás kurkumin az állatokban elpusztíthatja a prosztata-, mell-, bőr- és vastagbélrákot. Mivel azonban ezek a vizsgálatok nem egyértelműek, ne használjon kurkumát a bevált rákkezelési módszerek helyettesítésére.

Rák