Mi az orvosi okok az étvágycsökkenés miatt az időseknél?

Rák

Ha egy idősebb rokona nem akar enni, akkor érzelmi zavaró lehet. Az esetek mintegy 26% -ában az “Idősek szándékos súlyvesztésének értékelése és kezelése” című, 2002-ben közzétett “American Family Physician” című dokumentum szerint egyetlen ok sem azonosítható. Az orvosok azonban más esetekben orvosi okokat találnak. Forduljon orvoshoz, ha az étvágycsökkenés egy év alatt 5% -tól 10% -ig súlycsökkenést eredményez.

COPD

Az idősek fokozottan veszélyeztetik a rák minden formáját. Az idősek rákja a cachexia anorexia szindrómának nevezett állapothoz kapcsolódik. A cachexia egy fokozatos fogyás, gyengülés és az izom erejének csökkenése, míg az anorexia az étvágycsökkenés. Idővel mindkét feltétel alultápláltságot eredményez. A “Geriatric Cachexia” című cikk szerint 1999-ben megjelent az American Journal of Clinical Nutrition, a szervezet felszabadítja a citokinek nevezett vegyi anyagokat rák jelenlétében. A citokinek az étvágyat zavarják hányingert, hányást és csökkent bowel motilitást okozva. A tüdő és a bél rákjai nagy valószínűséggel étvágytalanságot okoznak.

Fiziológiai változások

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) a MedlinePlus szerint csökkentheti az étvágyat. A COPD visszafordíthatatlan és progresszív csökkenése a légzés képessége szempontjából. A COPD betegek kétharmada több mint 65 éves, a dohányzás a legnagyobb kockázati tényező az állapot kialakulásához, a Cleveland Clinic szerint. A COPD hormonváltozásokat, valamint gyulladásos reakciókat okoz, melyek mindegyike étvágytalansághoz vezet.

A kolecisztokinin a hormon, amely felelős ahhoz, hogy az embernek étkezés után teljes vagy telített legyen. Ahogy az emberek elkezdnek, a hormon mennyisége növekszik, és az idősebb ember kevesebb ételt érez. Az íz és a szag érzékszervi változásai kevésbé élvezhetik az ételt. A kis löketek az egyik érzékszerv teljes elvesztését okozhatják. A fogvesztéssel kapcsolatos rágási problémák nehézzé tehetik az étkezést. Az idősek vonzóbbá teszik a látványosan vonzó ételeket, vonzó tányérok, színes ételek vagy szórakoztató formák használatával. A kisebb és gyakoribb ételek kevésbé megfélemlítenek, mint egy nagy tányér. Könnyen rágható ételek, például a csirke helyett a steak, könnyebb lesz egy idős rokona fogászati ​​problémákat.