Mi a kókuszolaj kijuttatásának előnyei és hátrányai?

Áttekintés

A kókuszolaj-kiegészítés egyre népszerűbb. Kókuszdióból készült trópusi olaj, szobahőmérsékleten szilárd vagy csaknem szilárd. Ez egy telített zsír, amely nagyon polcstabil. Magas telített zsírtartalmának köszönhetően a kókuszolaj egykoron széles körben azt hitte, hogy rendkívül egészségtelen a koleszterinszintre gyakorolt ​​káros hatás miatt. Az elmúlt években ez a hit fejlődött ki, és sokan már hisznek abban, hogy a kókuszolaj számos előnye az egészségnek. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság – az FDA – nem értékelte a kókuszdióolaj egészségügyi előnyeit.

Jelentett előnyök

Lita Lee, PhD szerint a kókuszolajnak számos előnye van, amelyet nem valósítottak meg, amíg tanulmányokat nem végeztek azokon a szigeti populációkban, akik a kókuszdióolajban magas étrendet fogyasztottak. A kókuszolaj táplálékbevitelére hivatkozott Lee előnyei közé tartoznak a pajzsmirigy stimuláló hatásai, az öregedésgátló tulajdonságok, az LDL-koleszterinszint csökkentése, az antibakteriális, antimikrobiális, vírusellenes és gombaellenes tulajdonságok, amelyek megakadályozzák a betegséget, rákellenes hatásokat és a fogyást A pajzsmirigy stimuláció eredménye. A kókuszolaj számos előnye nagyrészt a laurinsav, az anyatejben jelen lévő zsírsav jelenlétének tulajdonítható, amely sok immun- és egészségügyi előnyhöz juttatja a szoptatott csecsemőket. A bejelentett előnyök egyike sem értékelte az FDA.

Jelentett hátrányok

A kókuszolaj elsődleges hátránya a telített zsírtartalom, 11 evőkanál 11,8 gramm telített zsíronként. Az American Heart Association szerint a telített zsírbevitel a magas koleszterin fő étrendi oka. Az Egyesület azt javasolja, hogy korlátozza a telített zsírokat – beleértve a trópusi olajokat, mint a kókusz és a pálmaolaj – annak érdekében, hogy megőrizze az egészséges koleszterinszintet és megakadályozza a magas vérnyomást és a szívbetegségeket. Ha naponta 2 000 kalóriát fogyasztanak, akkor a telített zsírbevitelük legfeljebb 15 gramm lehet. A kókuszolaj 1 evőkanálnyi adagja megközelíti az ajánlott mennyiség 100 százalékát. A kókuszolaj-fogyasztás másik hátránya a magas kalória-sűrűség: egy gramm zsír kilenc kalóriát tartalmaz, míg egy gramm fehérje vagy szénhidrát négy kalóriát tartalmaz. Ha kókuszolajat fogyaszt, akkor több mint kétszer annyi kalóriát fogyaszt, amit egyenlő mennyiségű egészséges ételből, például gyümölcsből, zöldségből és sovány húsból kaphat.

Több kutatásra van szükség

Számos kutatást végeztek a kókuszolajról, azonban nagyrészt a kókusztermék-gyártók végezték. Nagyon kevés független, szakértői értékelés létezik, amelyek támogatják a szponzorált tanulmányok eredményeit. Bár van bizonyos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a kókuszdióolaj egészségügyi előnyökkel jár, ugyanolyan bizonyíték van a jól megalapozott és tiszteletben tartott független szervezetektől, hogy a trópusi olajokból származó telített zsírok túlzott bevitelének káros egészségügyi hatásai lehetnek.