Mi a gyermeknevelési gyakorlat?

Áttekintés

A gyermekek felnevelésének módja befolyásolhatja, mennyire sikeresek lesznek később az életben. Nancy Darling pszichológus szerint a szülői stílussal és annak összefüggéseivel foglalkozó gyermekpszichológiai kutatók négy különböző típusú gyermeknevelési gyakorlatot azonosítanak, amelyek befolyásolják a gyermekek életvitelét. A négy szülői stílus különbségei főként abban rejlenek, hogy egy szülő sok vagy kevés szabályt hoz létre gyermeke számára, és hogy egy szülő érzelmileg érzékeny vagy elhanyagolható-e.

Érdekes szülők

Az elengedhetetlen szülők kevés kísérletet tesznek arra, hogy irányítsák gyermekeik viselkedését. Kerülik a gyermekeikkel való szembeszállást, és lehetővé teszik gyermekeik számára, hogy maguk számára a legtöbb döntést hozzák. Az elengedhetetlen szülők különösen hajlamosak arra, hogy különösen megfeleljenek gyermekeik szükségleteinek. Nancy Darling, Ph.D. szerint a “Szülői stílussal és annak kapcsolataival” című cikk szerint a kényeztető szülők által felnevelt gyermekek több viselkedési problémával és alacsonyabb fokozattal rendelkeznek, de általában magasabb önértékeléssel rendelkeznek.

Autoritárius szülők

Az autoriter szülők úgy vélik, hogy gyermekeik viselkedését a lehető legnagyobb mértékben ellenőrizni kell. Fiatal szabályokat határoztak meg gyermekeik számára, és gondoskodnak arról, hogy megértsék a szabályok megsértésének következményeit. Például Jeffrey Shears és munkatársai a Social Work Research kutatásában megjelent cikk szerint a tekintélyelvű szülők többet értenek egyet, mint a többiek: “A gyermekek tanításának legfontosabb feladata abszolút engedelmesség ahhoz, aki a hatóság.” A Journal of Abnormal Child Psychology egyik cikkében Machteld Hoeve és munkatársai szerint a tekintélyelvű szülők gyermekeinek a szokásosnál nagyobb a valószínűsége, hogy bajba kerül.

Hiteles szülők

A tekintélyes szülők egyensúlyt hoznak létre világos határokat gyermekeik számára, és arra ösztönzik gyermekeiket, hogy saját maguk gondolkodjanak. Melegek és megértik gyermekeik szükségleteit, azonban nem hagyják, hogy a gyermekeik elszabaduljanak a szabályok megsértésével. Gwen Dewar Ph.D. szerint egy szülői tudomány egyik cikkében a tekintélyes szülők gyermekei nagyobb eséllyel rendelkeznek arra, hogy önállóak, jól viselkednek és sikeresek legyenek később az életben.

Nem érintett szülők

A nem kapcsolódó szülők nem hoznak létre sok szabályt gyermekeik számára, és kevéssé reagálnak a gyermekeik szükségleteire. A Delaware Egyetemről szóló cikk “A szülői stílust befolyásolhatják a gyermekeket” című cikk szerint a nem érintett szülők gyermekei több problémát tapasztalnak az életben, az érzelmi kontroll hiányától az átlagosnál rosszabb tudományos teljesítményig.