Cink-szulfát felhasználására

A cink-szulfát cinkhiányra való alkalmazása

A cink-szulfát olyan cink-só, melyet sokféleképpen használnak gyógyszerként vagy táplálékkiegészítőként. A cink-szulfátot gyakran az ásványi cinkben hiányos egyénekre írják fel. A cink-szulfátot a pattanások kezelésére is használják gyulladásgátló és sebgyógyító tulajdonságaik miatt. 2010-től a cink-szulfátot a figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség (ADHD) alternatív kezeléseként vizsgálják, különösen azon betegek esetében, akik nem tolerálják a standardabb ADHD-gyógyszereket. Mint minden gyógyszerhez vagy kiegészítéshez, mindig konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt cink-szulfátot szed.

A cink-szulfát alkalmazása az akne kezelésében

A cink a csontokban és az izmokban tárolódik, anélkül, hogy elegendő az immunrendszered, így jobban fogékonyak a fertőzésekre és a betegségekre. A cink segít megőrizni a bőr rétegeit is. Ha cinkhiányos, akkor hajlamosabbak a bőrfertőzések megnyitására, és a szervezetnek nehézségei vannak a sebgyógyulásban. A cink-szulfát képes orvosolni ezt a hiányosságot.

A cink-szulfát potenciális alternatív ADHD-gyógyszerek alkalmazása

Tanulmányok kimutatták, hogy a cink-szulfát, szájon át, csökkenti az aknust. Az akne gyulladásos folyamat. Mayo Clinic Lawrence Gibson bőrgyógyász szerint “az ásványi cink szerepet játszik a sebgyógyításban és csökkenti a gyulladást, ami segíthet az akne javításában”.

A cink-szulfátot 2010-től a figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség (ADHD) kezelésére alkalmazott alternatív formában tanulmányozzák. A cink-szulfát különbözik a hagyományos ADHD-gyógyszerektől, mivel nem stimuláns. A 2004-ben a “Progress in Neuro-Psychopharmacology & Biological Psychiatry” című folyóiratban a kutatók megjegyezték, hogy “a cink monoterápia szignifikánsan magasabb volt a placebóhoz képest, mint a hiperaktivitás, az impulzivitás és a szédülés veszélye az ADHD-ben szenvedő betegeknél.” A csökkent figyelem azonban nem javult jelentősen a cink-szulfát kezelés alatt.