Bakteriális parónia kezelésére

Áttekintés

Bakteriális parónia, gyakori fertőzés az ujj körme körül, amikor a baktériumok belépnek. A baktériumok könnyen beléphetnek a köröm bepermetezéséből vagy szedéséből származó kisebb sérülésekből. A Thumb sucking paronychia okozhat kisgyermekekben. A fertőzés területe piros, duzzadt és fájdalmas, piros lehet. Számos kezelés segíti a bakteriális parónia gyógyítását.

Meleg áztatás

A fertőzött terület átmelegedése meleg vízben naponta 3-4 alkalommal gyógyíthatja a bakteriális paronchyát, ha a tályog (a bőr alatt lévő gén gyűjteménye) még nem fejlődött ki, állítja Pamela Rockwell, D.O. Az American Family Physician (AFP) 2001. márciusi kiadásában. Az ecetet vagy a Burow-oldatot (alumínium-acetát) szintén segítik meggyógyítani a fertőzött területet, az ólom szerzője, Dimitris Rigopoulos, az AFP 2008. februári számában. A meleg áztatásokat sebészeti lecsapolás után is használják.

Vízelvezetés és kultúra

A fertőzött terület bakteriális parónia esetében láncolást igényel, hogy a fertőzött folyadék lefolyhasson és gyógyíthassa meg a fertőzést, ha tályog alakul ki. A helyi érzéstelenítés blokkolja az idegek érzését az eljárás során. Egy kis steril sebészeti penge behelyezése a körömléc alá a tályog bemerítése érdekében, és lehetővé teszi, hogy a gőz kiürüljön. A terület steril vízzel öntözhető és gézzel tölthető. A baktériumok típusának meghatározására szolgáló kultúrák összegyűjthetők és elküldhetők a laboratóriumba.

antibiotikumok

A fertőzött területeken alkalmazott helyileg alkalmazott antibiotikus krémek enyhe bakteriális parónia gyógyítására szolgálnak. Az antibiotikum és a szteroidok kombinációja krémben és a felhordás elősegíti a gyorsabb gyógyulást, állítja Rigopoulos. A bakteriális parónia szükségessé teheti az orális antibiotikumokat, ha a meleg áztatás és a helyi antibiotikumok önmagukban nem elegendőek a fertőzés gyógyítására. Egyes szakemberek inkább a lecsapolt sebet és a folyadékot tenyésztik, hogy meghatározzák a jelen lévő baktériumok típusát, így az antibiotikumok egy adott fertőzés kezelésére választhatók. A penicillin családba tartozó gyógyszerek hatékonyak a szájából származó baktériumok ellen, továbbá Clindamycin vagy Augmentin is alkalmazható.