B12-vitamin hátrányok

A B-12 vitamin, amelyet más néven kobalaminnak is neveznek, az emberi test számára nélkülözhetetlen nyolc B-vitamin részét képezi. Ez a vitamin támogatja az idegrendszert és az agyat, az energiatermelést és a vér kialakulását. Az emberi test nem képes B-12 vitamint termelni, így azt kiegyensúlyozott étrendben vagy kiegészítőkben kell megszerezni. A mellékhatások akkor fordulhatnak elő, ha nem elegendő a B-12 vitamin fogyasztása. A B-12 vitamin befolyásolhatja bizonyos gyógyszereket. A vitamin bevétele előtt kérdezze meg orvosát, hogy biztosítsa biztonságát.

Bár a legtöbb orvos a B-12 vitamint biztonságosnak tartja, a Maryland Egyetem Orvosi Központja szerint a gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet. A cukorbetegség, a kemoterápia, az antikonvulzív szerek és a gyomorsavcsökkentők gyógyszerei, mint például a glükófok, csökkentik a B-12-vitamin teljes felszívódását. Ez vitaminhiányt okoz, még akkor is, ha felnőtteknek ajánlott napi 2,4 mg-os adagot szed. Ha ezeket a gyógyszereket szedi, beszélje meg a B-12 vitamin bevitelt az Ön egészségügyi szolgáltatójával vagy táplálkozási szakembereivel.

A B-12 vitaminnak egészséges emésztőrendszerre és gyomorsavra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően felszívódjon. Időseknél a B-12 vitamin elnyelésének képessége csökken az öregedési folyamattal. Ez hátrány, mivel hiányosságok merülnek fel. A tünetek a fáradtság és a vérszegénység. Ha egy idős ember kognitív módon károsodott, akkor ezek a tünetek észrevehetetlenek lehetnek. Fontos, hogy az idős emberek B-12-es szintjüket ellenőrizzék az egészségügyi szolgáltatójukkal.

A B-12-vitaminnak szüksége van egy összetevőre a gyomorban, amely belső tényezőnek nevezhető. Ezt a gyomorsejtek alkotják, és lehetővé teszik ennek a vitaminnak a felszívódását. A B-12-vitamin hiánya miatt súlyos anémia alakul ki. Normális mennyiségben ez a vitamin egészséges vörösvérsejteket termel, amelyek oxigént és tápanyagokat hordanak a szervezetben. Ennek hiányában előfordulhat gyengeség, zsibbadás az ujjakban, hasmenés és fogyás. A súlyos vészhelyzetben szenvedő tünetek közé tartozik a memóriavesztés, a zavartság és az egyensúlyvesztés. Az Ön egészségügyi szolgáltatója azonosítani tudja a belső tényezővel és a rossz B-12-vitamin-felszívódás hátrányát. Ezt az állapotot B-12-vitamin injekcióval lehet kezelni.

Áttekintés

Gyógyszerkölcsönhatások

Csökkent az abszorpció idősekben

Perzisztív vérszegénység