A zsindelyek szokatlan tünetei

Áttekintés

A övsömör a herpes zoster nevű betegség gyakori neve. Az American Academy of Family Physicians szerint a csirkehimlő okozta vírus újraaktiválódik a gerincvelő közelében lévő érzéki idegek csoportjaiban. A zsindely általában csirkehimlőhöz hasonló tünetet termel, nevezetesen hólyagos kiütés és enyhe, influenza-szerű betegség. Esetenként a belső szervek bevonása szokatlan tünetekhez vezet a zsindelyeknél.

Tüdő

A zsindelyek, mint a csirkehimlő, ritkán okoznak a tüdő szövetének gyulladását, ami vírusos tüdőgyulladást eredményez. Richard J. Whitely professzora, az Alabama Egyetem orvostudományi egyeteme szerint a zsindelyes tüdőgyulladás általában három-öt nappal a zsindely egyéb tüneteinek megjelenése után jelentkezik. A tünetek közé tartozik a köhögés, a légszomj, a megnövekedett légzési arány és a láz. Sok beteg panaszkodik a mellkasi fájdalom okozta inspiráció vagy köhögés kis mennyiségű vér. A zsindelytől való légzés általában a bőr tüneteivel együtt javul. Whitely szerint azonban a betegek hetekig láthatják lázát és tartósan enyhe légzési problémáikat.

Máj

A hepatitis akkor jelentkezik, amikor a vírus megtámadja a májat. Mivel a májat egy Glisson-kapszula néven ismert szálas külső borítás köti össze, a máj duzzadása befelé irányul, elzárva az epét elvezető csatornákat, ami a hepatitisz leghevesebb tünetét eredményezi: sárgaság. A sárgaság jellemzően a bőr és a szemek fehérségének sárgulása, gyakran viszketés következtében jelentkezik. A National Institutes of Health szerint más tünetek közé tartozik a fáradtság, a hasi fájdalom, az étvágytalanság, hányinger, hányás, hasmenés, alacsony fokú láz és fejfájás. Mint a tüdőgyulladás, mondja Whitely, a hepatitisz néhány nappal a zsindely egyéb tüneteinek megjelenése után jelentkezik. Ugyanúgy, mint a tüdőgyulladás, a teljes gyógyulás gyakran hetekig tart.

Központi idegrendszer

A zsindely sztrájkolhatja az agyat, a gerincvelőt – a meningeteket – vagy a gerincvelőt. A központi idegrendszer bevonásával kapcsolatos tünetek közé tartoznak a magas láz, súlyos fejfájás, merev nyak, fényérzékenység, émelygés és hányás. A Nemzeti Intézet neurológiai rendellenességek és a stroke, a tünetek általában hirtelen és gyorsan halad előre, hogy érintse a személyiség, a viselkedés és az izgalom. A betegek ingerlékenyebbek lehetnek a normálnál, szellemi zavarok vagy káros ítélőképesek lehetnek, és problémák merülhetnek fel, vagy ébren maradhatnak. Mivel a páciens nem képes hívni a sajátját, a barátai vagy családtagjai orvoshoz kell fordulniuk a beteg nevében.