A testtartás típusai

Helyes

Az egészséges testtartás olyan természetes pozíciókra épül, amelyek egyensúlyozzák és támogatják a csontrendszer görbéit és a súlyt hordozó képességeket a gravitáció erejével szemben. Az a gondolat, hogy az egyenes és a magas állása a legjobb helyzetben van a hátsó testtartásnál, tévhit. Ideális esetben álljon térdre enyhén hajlítva és a vállak kissé hátra. Ez a pozíció a gerincének medencéjével és ágyéki, mellkasi és nyaki görbületével egy függőleges egyensúly elérése érdekében működik. A viszonylag gyenge testtartás hozzájárul a hátfájáshoz, és csont deformitást vagy más mögöttes egészségügyi állapotot jelezhet.

kyphosis

Az Amerikai Fizikai Terápiás Társaság (APTA) a jó helyzetben lévő testtartást a fül, a váll, a csípő, a térd és a boka összehangolásaként határozza meg oldalról nézve. Amikor ül, a fejednek merevnek kell lennie, és a hátsó testtartásnak meg kell őriznie a három természetes gerinc görbét. Alvásban a párnákat és a matracokat a gerincgörbék fenntartására és a fej és a nyak támogatására használják, így a felső hátra vannak.

Lordosis

A kifózis, vagy a gége, egy kiegyensúlyozatlan testtartás, amely nyak- és hátfájást okozhat. A fej előretolódik a gravitációs központ előtt. A felső hátlap kerek, a mellkasi görbét hangsúlyozza. A Maryland Spine Center (MSC) szerint ez a feltétel egészségtelen testtartási szokásokból, csont- és ízületi degenerációból és gerinc deformitásból eredhet. A súlyos esetek, amelyek Scheuermann kifózisaként diagnosztizáltak, észrevehető fejfájást hoznak létre a felső háton.

scoliosisos

Az Lordosis egy olyan hátsó testtartás, amely eltolja az ágyéki görbét egy olyan helyzetbe, amelyet gyakran “swayback” -nak neveznek. A zárt térdre állva járul hozzá ehhez az egészségtelen testtartáshoz, amely igazolja a fejét a súlypont mögött. A vállakat túl szorosan húzhatják vissza. Az MSC jelentése olyan viselkedési és fejlődési oka ennek az állapotnak, amely nyak- vagy hátfájást okozhat.

Egyéb rendellenes testtartások

A scoliotikus görbület a gerinc rendellenes oldalirányú görbe, ami a gerinc, a vállak és a nyak helytelen összehangolását eredményezi. A látható tünetek közé tartozhat egyenetlen vállmagasság vagy nem-nyaki nyakszög. Az American Chiropractic Association megjegyzi, hogy a scoliosis hátfájást okozhat, vagy fokozatosan befolyásolhatja a belső szerv funkciót. A scoliosis esetek többsége enyhe (kevesebb, mint 20 fokos görbe), és nem jelent súlyos veszélyt az egészséges testtartásra.

Az egészségtelen, merev hátsó testtartások a fejsérülésekhez szélesebbek és azonnali orvosi ellátást igényelnek. A test elcsonkítása olyan testpozíció, amelyben a karok és a kezek befelé hajolnak, és a lábakat egyenesen kifelé tartják. A leromlott testtartás elhagyja a karokat és a lábakat, a lábujjak lefelé mutatnak, és a fejét hátrafelé tolják. Az MSC azt állítja, hogy ezek jelezhetnek agydaganatot vagy stroke-ot.