A szteroidok hosszú távú hatásai

Áttekintés

A szteroid gyógyszerek a szintetikus vegyületek olyan csoportjai, amelyek a testben természetesen előforduló hormonokat, például a tesztoszteront utánozzák. A szteroidok három fő típusa van: anabolikus, androgén és kortikoszteroidok. Az androgén szteroidokat és a kortikoszteroidokat jellemzően számos betegség kezelésére használják. Az anabolikus szteroidok, amelyek bizonyos betegségek kezelésére használhatók, a szteroidok típusai, amelyeket egyes sportolók és súlyemelők zavartak. A szteroidok hosszú távú alkalmazása számos következménnyel járhat.

Növekedési gátlás

Ha a szteroidokat hosszabb időn keresztül előírják vagy bántalmazzák, bizonyos embereknek problémái lehetnek a növekedés és a fejlődés szempontjából. Különösen a gyermekek fokozottan veszélyeztetik a súlyos növekedés gátlását, ami késleltheti a pubertás kialakulását, vagy befolyásolhatja a növekedési faktorokat, például a magasságot.

Hízás

Az emberek, akik vényköteles szteroidokat vagy szexuális bántalmazásokat szednek, a testtömeg növekedését tapasztalhatják. A szteroidok befolyásolhatják a testben található só vagy víz szintjét, és a Centrálok a Betegségmegelőzési és Megelőzési Centrum szerint az arc, a gyomor vagy a felső háta felhalmozódásához nagyobb mennyiségű zsírt eredményezhetnek. A szteroidok is serkenthetik az étvágyat, ami miatt többet fogyaszthat, mint a szervezetnek szüksége van.

Viselkedési változások

A szteroidok jogszerű vagy illegális használata számos viselkedési változást okozhat egyes embereknél. A súlyos hangulatváltozások – amelyek magukban foglalhatják a depressziót, ingerlékenységet, ellenségességet vagy agresszivitást – komolyan befolyásolhatják a szteroidokat használó emberek társadalmi és munkakapcsolatait.

Cukorbetegség

Bizonyos emberekben a szteroid használata krónikusan magas vércukorszintet okozhat a szervezetben. A magas vércukorszint egyes embereknél a cukorbetegség kialakulásához vezethet. A cukorbetegség olyan betegség, amelyet a szervezet nem képes hatékonyan szabályozni a vércukorszintet.

A szteroid-használat hosszú távú mellékhatásai lehetnek máj- vagy szívkárosodás bizonyos embereknél, a Nemzeti Kábítószer-ellenőrzési Hivatal szerint. A szteroidokat használó férfiak és nők fokozott kockázata a szívroham, a magas koleszterinszint és a májrák. Néhány ember, aki szteroidokat szed, magas vérnyomást vagy sárgaságot is okozhat.

Máj és szívkárosodás

Szexuális és reproduktív rendellenességek

A szteroid használata számos szexuális és reproduktív rendellenességhez vezethet mind a férfiak, mind a nők számára. Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma A Diversion Control irodája megjegyzi, hogy a szteroidokat szedő férfiak hosszú távú mellékhatásokat tapasztalhatnak, mint például a csökkent szexuális hajtóerőt, a csökkent spermiumszámot, az emlő- és prosztata-megnagyobbodást, a csökkent hormonszintet vagy a sterilitást. A szteroidokat alkalmazó nők szabálytalan menstruációs ciklusokat vagy meddőséget tapasztalhatnak. Egyes nők férfias tulajdonságokkal, például szőrszálakkal vagy véglegesen mélyített hangokkal kezdhetnek.