A szója izoflavonok emberre gyakorolt ​​hatása

Áttekintés

A szója izoflavonok természetes vegyületek, amelyeket fitoestrogéneknek tekintünk, az Oregon Állami Egyetem Linus Pauling Intézetének megfelelően. A szója izoflavonok természetes élelmiszerforrásai a szójabab, a hüvelyesek és bizonyos zöldségek. A kutatások azt mutatják, hogy a szója izoflavonok pozitív és negatív hatással vannak a férfiakra. A szója izoflavonok a férfiaknál csökkentik a prosztatarák kockázatát, csökkentik a megismerést és növelik a meddőséget.

A prosztatarák kockázatának csökkentése

A prosztatarák rákos halálozási aránya jelentősen magasabb az Egyesült Államokban Japánhoz és Kínához képest, ahol az étkezési szójabevitel sokkal magasabb. A Linus Pauling Intézet vagy LPI kutatói azt sugallják, hogy a szója izoflavonok potenciális szerepet játszanak a prosztatarák kockázatában. A prosztatarákkal diagnosztizált egyének jelentősen csökkentették a rák előrehaladását, ha szója izoflavonokat adtak be, az LPI szerint. Azok a férfiak, akik a szója izoflavonokból álló, magas fitoestrogen táplálékot adtak be, jelentős javulást mutattak azoknál a férfiaknál, akik alacsonyabb szója-diétát kaptak. Számos LPI-tanulmány megállapította, hogy a szója izoflavon fogyasztás nem gátolta a prosztatarákot, de a prosztatarák csökkent kockázatával jár együtt.

Szegény megismerés

A szója izoflavonokról beszámoltak arról, hogy javítják a nők kognitív teljesítményét, de a férfiaknak az LPI szerint ellentétes hatása van. A kognitív funkció a memória, a gondolkodás, a tanulás és az ítélet folyamataira vonatkozik. Egy megfigyelési tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy azok a férfiak, akik legalább kétszer hetente kétszer fogyasztottak szójat, rosszabb kognitív teszt-pontszámokat értek el azokkal szemben, akik kevesebb szójat fogyasztottak. Egy másik indonéz tanulmány, amelyet az LPI jelentett, szintén összekapcsolódott az emlékezetkiesés és az izotóp-fogyasztás között idős emberek között.

Férfi infertilitás

A szója izoflavonokat már régóta javasolják, hogy fontos szerepet játsszanak a különböző férfi reproduktív rendellenességekben és a férfi nemi meddőségben. Az Oxford Journal-ban megjelent kutatások a szója izoflavonok és a sperma minőségének kapcsolatát eredményezték, és kedvezőtlen eredményeket talált a férfiak számára. A tanulmányok arra a következtetésre jutottak, hogy azok a férfiak, akiknek a legmagasabb a szója izoflavon-bevitelük volt, szignifikánsan alacsonyabb spermiumszámuk volt azoknál a férfiaknál, akik nem fogyasztottak szóját. A spermium koncentrációjának csökkenése a férfiak termékenységéhez és férfi szaporodási rendellenességeihez kapcsolódik, az Oxford Journal szerint.