A szem fő funkciói

Áttekintés

A szemek a test kamerája. A látás mellett a szemek mélységérzetet is nyújtanak, és hozzájárulnak az egyensúlyához. Ezeket a funkciókat a szeme több összetevője teszi lehetővé, beleértve a rudakat, a kúpokat, a retinákat és az objektíveket.

Fényérzékelés

Minden tárgy fényt tükröz. Az emberi szem csak a fény egy kis tartományában képes felvenni, úgynevezett látható spektrumnak. Néhány rovar csak az infravörös spektrumot látja. Vannak eszközök, amelyekkel a fény más formái láthatók, de segédeszköz nélkül a szem csak a szivárvány színeit látja. A szem örökölt rendellenességei miatt az emberek egy színt összekevernek egy másik színnel – egy olyan állapotot, amelyet általában színvakságnak neveznek. Nagyon ritka, hogy valaki teljesen színvak. A színvakság leggyakoribb típusa az a képesség, hogy megkülönböztesse a pirosat a zöld színtől.

Éjszakai látás

Minél kevesebb fény van, annál kevésbé tükröződnek a szemek, így az éjszakai vagy a sötétséget nehezebb látni. Az emberi szem olyan speciális réteggel rendelkezik, amelyek éjszakai látást tesznek lehetővé. Az emberi szem 20 és 1 arányú rudakkal rendelkezik kúppal – napfényes sejtek. A rudak ott vannak, hogy külön figyelmet kapjanak minden olyan tárgyra, amely kevesebb fényt sugároz. Ezen számos rúd nélkül a szem nem tud éjszaka látni.

Fókusz

A szem, mint egy kamera, lencséje van. Ez a lencse lehetővé teszi, hogy a fény a fényre, a retinára koncentráljon. A fényképezőgépben a fény receptor a film. A lencse lehetővé teszi az éles, tiszta élességet. A lencsében fellépő hibák miatt a látás elmosódott bizonyos távolságokon. Javító szemüvegek vagy további lencsék hozzáadásával növelhető a hiány.

Mélységérzékelést

Az emberi testnek két szeme van a test elején. A szem közel állása lehetővé teszi számukra, hogy ugyanazt az objektumot egy kissé eltérő nézőpontból – sztereó látássá tegyék. A szem minden egyes nézete lehetővé teszi, hogy a szem egy kicsit körülnézzen az objektum körül. Két szem lehetővé teszi a test számára, hogy ne csak meg tudja mondani egy objektum méretét, hanem ha más objektumokkal kapcsolatos. Az ilyen típusú látás szükséges a 3-D objektum vezetéséhez, dobásához, fogásához és építéséhez. A látás elvesztése az egyik szemben a mélységérzékelés elvesztéséhez vezethet.

A szem egy kis része a vestibularis rendszernek – a test egyensúlyrendszerének. A vestibularis rendszerre vonatkozó legtöbb információt a belső fül biztosítja, de a vizuális rendszert és az ízületeket, izmokat és receptorokat használja fel, hogy információt szolgáltasson a szervezetnek arról, hogy hol van más tárgyakkal kapcsolatban. Ha az egyensúly helyes, az utca felfelé haladva az épületek és egyéb tárgyak felfelé lesznek. A vizuális rendszer felelős azért, hogy információt szolgáltasson az agynak arról, hol jelenik meg a test a horizonthoz képest. A látásvesztés megváltoztathatja az egyensúlyt. Ezt gyorsan tesztelik, ha az egyik lábát nyitott szemmel és szemmel zárva tartja. Amint a szemek le vannak zárva, az egyensúly egyre nehezebb lesz.

Egyensúly