A stressz hatása a fehérvérsejtekre

Megnövelt szám

A stressz pozitív vagy negatív esemény lehet. A házasságkötés vagy az új otthon megvásárlása ugyanolyan stresszes lehet, mint a pénzügyi vagy egészségügyi problémák. A stressz akkor válik problémává, amikor rendszeresen megtörik, és nem okoz szétzúzást, és az érzést az ellenőrzés vagy a túlterhelés okozza. Még a stressz alacsony szintje is negatív hatásokkal járhat, ha krónikus lesz. A stressz megváltoztathatja a szervezet számos rendszerét, beleértve az immunrendszert is. A szövődmények megelőzéséhez fontos megérteni a fehérvérsejtek aktivitásának stressz-szerepét.

hiperaktivitású

Többféle fehérvérsejt vagy leukociták vannak, amelyek mindegyike segít a szervezetben a fertőzések leküzdésében. Az Országos Egészségügyi Intézmények kijelentik, hogy mind a gyógyszerek, mind a stressz okozhatja a fehérvérsejtek számának növekedését. Ez azért fordul elő, mert az immunrendszert úgy tervezték, hogy fellépjen a betegség kezelésére vagy megelőzésére. Ha érezni kell, az agy jelzi, hogy probléma merül fel. A szervezet részben reagálhat az immunrendszer aktivitásának növelésével. Ez az általános reakció az akut vagy rövid távú stressz idején jelentkezik.

Csökkentett tevékenység

Az agy és a test állandó kapcsolatban áll egymással. Az olyan időkben, amikor a stressz akut vagy rövid távú, az agy először reagálhat a test helyzetének kezelésére. Amikor a stresszes esemény véget ért, az agy ezután jeleket küld a kezdeti stressz-reakció visszafordítására, lehetővé téve a fehérvérsejt számának visszatérését. Azonban olyan helyzetekben, amikor a stressz krónikus, az agy továbbra is küldhet jeleket a válaszadáshoz. Ez azt jelenti, hogy a fehérvérsejtek száma hosszabb ideig emelkedhet. Idővel ez hozzájárulhat egy autoimmun betegség kialakulásához, figyelmeztet az Országos Egészségügyi Intézetekre. Mivel a stresszes helyzetek nem mindig elkerülhetőek, a cél az egészséges módszerek megtalálása a reakciók kezelésére.

Nem lehet megjósolni, hogy az egyén immunrendszer hogyan reagál a stresszre. Néhány esetben az immunrendszer elnyomódott. A szervezet több vegyi anyagot bocsát ki a stressz idején, és ez magában foglalja a katecholaminokat. Az Illinois Egyetem Hannah Koenker cikke szerint a katekolaminok elfojtják egyes fehérvérsejtek aktivitását, így az immunrendszer gyengül. Ez a változás úgy tűnt, hogy a legerősebb az olyan egyéneknél, akik erős reakciókat mutattak a stresszhez, például a pulzusszám és a vérnyomás emelkedéséhez. Azok az egyének, akiknek nem volt szignifikáns változásuk a pulzusszám és a vérnyomás terén, szintén nem mutatkoztak változások a fehérvérsejt aktivitásban. Más szóval, a stresszre adott válaszok hogyan játszhatnak szerepet az immunrendszer reakciójában. A nyugalomhoz való tanulás segíthet megakadályozni a stressz negatív hatásait.