A petefészek-cisztákban a fogamzásgátló típusok

Áttekintés

A petefészek ciszták gyakoriak a nőknél a reproduktív években. A petefészek-ciszták általában funkcionális jelentőségűek, és a tojástartalmú tüszőkből fejlődnek ki, amely a menstruációs ciklus alatt érlelődik, a William Parker MD “A nőgyógyász második véleménye” szerint. Az ovuláció megszüntetése elősegítheti a petefészek-ciszták kialakulását. meggyőző. A tanulmányok nem mutatnak előnyöket a már kialakult ciszták kezelésére születésszabályozó tablettákkal.

Monofázisos OCP-k

A monofázisos fogamzásgátló tabletták ugyanolyan mennyiségű ösztrogént és progeszteront tartalmaznak minden egyes pillanatban, amelyet a hónap során vettek. A monofázisos orális fogamzásgátló tablettákat (OCP-k) az alacsony dózisú ösztrogén és a nagy dózisú ösztrogén formában állítják elő. Az emberi reprodukcióban publikált 2001 ESHRE (Európai Emberi Reprodukció és Endokrinológia Társaság) jelentése szerint 20 mikrogramm szintetikus ösztrogén lehet a hatékonyság hatékonyságának alsó határa a tüsző elnyomásában. A cikk szerint az alacsony dózisú ösztrogénpilláknál a ciklusok többségében 10 milliméternél nagyobb tüszők voltak (amelyek cisztákká alakulhatnak), A 30 mikrogramm ösztrogént tartalmazó fogamzásgátló tabletták hatásosabbak voltak, mint a nagyon alacsony dózisú Ösztrogén a cyst kialakulását gátolja. A 2003-as szülészeti és nőgyógyászati ​​tanulmány szerint 35 mikrogramm ösztrogént vagy enyhébb petefészek-cisztát tartalmazó orális fogamzásgátlók, de az alacsonyabb dózisú ösztrogén OCP-k nem és többfázisú tabletták (különböző mennyiségű hormonokat tartalmaznak a természetes ciklus utánzására) Nem A nagyon alacsony dózisú OCP jelenleg a piacon Mircette, Allesse és Lo-Estrin, amelyek 20 mikrogramm ösztrogént tartalmaznak. Az Ovcon-35, az Ortho-Novum 1/35, a Demulen 1/35 és a Norinyl 1/35 35 mikrogramm ösztrogént tartalmaz. 50 mikrogramm ösztrogént tartalmazó magasabb dózisú OCP-k közé tartozik a Norinyl 1/50, Ortho Novum 1/50 és Zovia 1 / 50E.

Többfázisú OCP

A többfázisú fogamzásgátló tabletták különböző mennyiségű hormont használnak a hónap során, hogy utánozzák a természetes ovulációs ciklust. A kétfázisú és többfázisú fogamzásgátló tabletták hatásosabbak a ciszták megelőzésében, ha magasabb dózisú ösztrogént tartalmaznak. A Seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ által közzétett 1992-es tanulmány megállapította, hogy a trifázisos OCP-k ugyanolyan hatékonyak, mint a monofázisos OCP-k, akár alacsony, akár nagy dózisúak. A trifázisos OCP-k, amelyek kevesebb, mint 35 mikrogramm ösztrogént tartalmaznak, 20 Estrostep Fe, Triphasil , A Trivora és a Tri-Levlen 30-40 mikrogramm, az Ortho-Novum 10/11, a Jenest, az Ortho Novum 7/7/7 és az Ortho Tri-Cyclen 35 mikrogramm estrogént tartalmaz az egész hónapban.

Progesztin-csak OCP-k

A follikulus-stimuláló hormon (FSH) stimulálja a tüszőnövekedést, beleértve a tüszők, amelyek funkcionális cisztákká válnak. Az ösztrogén elnyomja az FSH-t. Mivel a progeszteronikus tabletták nem tartalmaznak ösztrogént, és mivel a szintetikus vagy természetes progeszteron önmagában nem szuppresszálja az ösztrogén szintet, a progesztin-csak fogamzásgátló tabletták kevésbé hajlamosak megakadályozni a funkcionális cisztákat. Az emberi szaporodásról szóló 2001-es ESHRE tanulmány kimutatta, hogy a ciszták a ciklusok 10-20% -ában fejlődtek csak a progesztin-tartalmú tablettákat szedő nőknél. A Micronor és a Ovrette két példája a progesztin-tartalmú OCP-knek.

Folyamatos adag OCP

Néhány új fogamzásgátló tablettát folyamatosan kell venni. A tabletták egyike sem placebos, mindegyik tartalmaz gyógyszert. A hét folyamán follikulusok és ciszták alakulhatnak ki, amelyek inert tablettákat veszik, így a folyamatos adagolású tabletták nagyobb valószínűséggel akadályozzák a ciszták képződését. A folyamatosan forgalomba hozott márkák közé tartozik a Lybrel, amelyet egy évig tartanak, és a Seasonique-ot, amely háromhavonta alacsony adagú ösztrogént és Seasonale-t tartalmaz, amely egy hetet tartalmazó placebót tartalmaz.