A napfény szögének hatása a napelemre

Áttekintés

A napelemek elhelyezése meghatározza a teljesítményt. A nap szöge a szolárpanel szögéhez viszonyítva határozza meg a maximális teljesítménysűrűséget. A döntési szög hatással van a napelem panel hatékonyságára. Amikor a nap szöge merőleges a napelemre, akkor ez biztosítja a maximális energiateljesítményt.

Fix billentés

A leggyakoribb típusú rögzített napkollektoros panel. Könnyebb és olcsóbb telepíteni. A rögzített billenőpanel szögben van, hogy az Energiaügyi Minisztérium szerint évente maximálisan élvezhesse a napfényt. A megfelelő szöget az otthoni szélesség és a helyes Azimuth-korrekció segítségével találjuk meg, igaz északra, szemben a mágneses északon. A Nemzeti Geofizikai Adatközpont rendelkezik egy online deklinációs számológéppel, amely a hosszúság és a szélességi fok mellett teheti ezt meg. A hosszú telekkel rendelkező északi területek hosszabb téli terheléseknél meredekebb dőlésszöget használnak. A hosszabb nyárú déli régiók a nyári hónapokban kisebb megvilágítási szöget használnak a fény nagyobb részarányára.

Vízszintes dőlés

A vízszintes dőlésszögű napelemek lapos tetőre vagy földre vannak felszerelve. A napfény szöge délben merőleges lenne. Ez lenne a legmagasabb energiahatékonyság. Vízszintes vagy 0 fokos dőlésszög nem a napelemek számára a leghatékonyabb szög, de lehetővé teszi a zökkenőmentes integrációt az épületek tervezésében. Vízszintes napelemeket és burkolólapokat használnak a Building Integrated Photovoltaics vagy a BIPV meglévő és új épületeiben, a BIPV egy napenergia-technológia, amely fotovoltaikát használ az épülettervezésben. A fotovoltaikus napelemek beépülnek az építőanyagba, és arra használják, hogy falakat, tetőket és más építési területeket hozzanak létre, hogy energiát és anyagokat takarítsanak meg. 1996-ban az Elverta-i Kaliforniai Energiaügyi Minisztérium nyugati területi hatalommenedményeinek épülete vízszintes dőlésszögű tetőcserépekkel lett felszerelve. A helyszín ideális hely volt a 0 fokos hajlított csempék számára. Az Energiaügyi Minisztérium szerint 38 fokos szélességi, száraz, napos az év nagy részében, és nincs árnyalása.

Változó tilt

A változó dönthető napelemek a leghatékonyabbak az energiatermelésben. Ez azért van, mert nyomon követik a napot, és a panel merőleges a napszögre. Ez biztosítja a legnagyobb energiatermelést. A változó dönthető panelek – az úgynevezett nyomkövető panelek – az Energiaügyi Minisztérium Solar Energy Technologies programja szerint akár hónapokig is akár 50 százalékkal, akár 35 százalékkal növelhetik az energiatermelést. Követni nyomkövető struktúrákat, amelyek követik a nap különböző mechanizmusok segítségével. Az Energiaügyi Minisztérium azt javasolja, hogy pontosan naprakész adatokat találjon a helyére, mert a pontatlan adatok használata a tervezési hibákat okozza.

Szezonális döntések

A rögzített billenőpanelek az év különböző időpontjaiban állíthatók be az energiafelhasználás növelése érdekében. A panelek évente kétszer történő beállítása a panelek maximális teljesítményét biztosítja. A nyári pályának alacsonynak kell lennie, mivel a nap magas az égen. A téli dőlés magasabb lesz, mivel a téli nap jellemzően alacsonyabb. A napelempanelhez csatlakoztatott egyszerű racsnis rendszer a legegyszerűbb módja a dőlésszög módosításához.