A lyrica alkalmazása alvástámogatásként

Áttekintés

A pregabalin egy antikonvulzív gyógyszer, amelyet a Pfizer gyárt és Lyrica márkanéven forgalmaz. A “Clinical Therapeutics” című folyóirat 2007-es felülvizsgálata szerint ez a gyógyszer sikeresen kezeli a neuropátiás fájdalmat, a részleges epilepsziás és szorongásos rendellenességeket. A pregabalin javítja a nyugtalan lábak és a fibromyalgia-szindróma tüneteit is. Az ilyen betegségekkel rendelkező emberek gyakran zavarják az alvást, és a Lyrica segít enyhíteni a problémát.

Neuropátiás fájdalom

A cukorbetegség, a herpesz és a trigeminalis neuralgia gyakran neuropatikus fájdalmat érezhet az idegkárosodás miatt. A fájdalom a test számos helyén keletkezik, és negatív hatással van a mindennapi életre. Az éjszakai alvás során gyakori ébredések jelennek meg. A 2010-es jelentés a “Pain Medicine” folyóiratban a Lyrica neuropátiás fájdalomban szenvedő betegekre gyakorolt ​​hatását vizsgálta. Az ilyen betegeknél jellemző válaszarány körülbelül 50%. Mégis, ez a tanulmány a placebóhoz képest szinte minden tünetet javított. A pregabalin tizenkét hete javította az alvást és javult a hangulat. A betegek jól tolerálják a gyógyszert, kevés mellékhatással.

Részleges epilepszia

Parciális epilepsziában az agy egyetlen része tapasztalja a rohamot. A tünetek közé tartoznak az arcvonás, az ajakcsúszás és a tájékozódás hiánya, a tudatvesztés nélkül. A tudatosság különböző szakaszaiban gyakori eltolódások fordulnak elő az egész éjszakában. A gyors szemmozgás, vagy a REM, az alvás később és ritkábban jelenik meg. Egy 2009-es vizsgálat a “European Journal of Neurology” -on azt mutatja, hogy a 12 hetes Lyrica bevétel csökkentette a rohamok és az alvás javulását. A pregabalin megnövelte a REM alvást, de a nappali órákban is álmosabbá tette a betegeket. Egyébként nem jelentettek mellékhatást.

Szorongásos zavarok

A szorongásos rendellenességek, például a pánikroham és a szociális fóbia a lakosság mintegy 10 százalékát érintik. A túlzott szorongással rendelkező emberek gyakran alszanak. Egy 2009-es tanulmány szerint a “International Clinical Psychopharmacology” című publikáció szerint a generalizált szorongásos betegségben szenvedő betegek egyenlő két csoportba sorolhatók: magas álmatlanságú emberek és alacsony értékű emberek. A Lyrica négy hetében csökkent a szorongás mindkét csoportban, és fokozza az alvást a magas álmatlanságú csoportban. A pregabalin-kezelésben részesülő betegek nem jelentettek semmilyen jelentősebb reakciót a gyógyszerre.

Nyugtalan lábak

A nyugtalan láb szindrómával az emberek nehezen tudják megmozdítani a lábukat. Ezek a mozgások a nap folyamán és az éjszakában is fennmaradnak. Gyakran megakadályozzák az alvást és ébredést okozhatnak. Egy 2010-es jelentés a Neurology című folyóiratban azt sugallja, hogy a 12 hetes Lyrica kezelés elnyomta ezeket a mozgásokat. A pregabalin használata csökkentette az éjszakai ébrenlétet és fokozott “mély” alvást. Általában a Lyrica bevitel nem eredményezett negatív reakciókat. A kezelés azonban néha álmosságot és szédülést okozott.

A 2008-as felülvizsgálat szerint a “Jelenlegi vélemény a támogató és palliatív ellátásban” című közlemény szerint a fibromyalgia egy ősi állapot, új nevet kap. Az ilyen krónikus reumás rendellenességben szenvedő emberek folyamatos fájdalmat tapasztalnak, és ez kihívást jelent számukra az alváshoz. A 2010-es összefoglaló a “Journal of Pain” -ben azt mutatja, hogy a Lyrica csökkenti a fájdalomérzetet a fibromialgia betegeknél. A pregabalin csökkenti a nappali fáradtságot és növeli az éjszakai alvást. Az ilyen kezelés gyakran okoz fejfájást és émelygést. Ezek az eredmények bizonyítják a Lyrica hatékonyságát, de a tolerancia kérdései továbbra is aggodalomra adnak okot.

Fibromyalgia-szindróma