A krillolaj orvosi előnyei

Áttekintés

A Krill garnélaszerű tengeri rákok a világ minden óceánjában. A krill kereskedelmi halászatát elsősorban a Dél-óceánon és a Japán környékén végzik. A Krill-et hagyományosan betakarították, hogy csaliként vagy takarmányként használják fel a halgazdaságok számára, azonban egy kis részét az olajhoz szüretelik. Két fontos tápanyag található ebben az olajban: omega-3 zsírsavak és astaxantin

Az Omega-3

A halolajhoz hasonlóan a krillolaj gazdag az omega-3 zsírsavakban, az eikozapentaénsavban, az EPA-ban és a dokozahexaénsavban, a DHA-ban. Az EPA és a DHA az agy, az idegek és a retina fontos strukturális komponensei, és gyulladásgátló hormonszerű anyagok előfutárai. Amint azt a kutatók E.M. Roth és W.S. Harris a Cincinnati Egyetemen, az omega-3 zsírsavak védik a szívbetegségeket – azt ajánlják, hogy a szívkoszorúérrel rendelkezők naponta 1 g EPA-t és DHA-t kapjanak, és a magas vér triglicerid-tartalmú betegek napi 1-4 g-ot kapjanak. Az omega-3 zsírsavak gyulladásos tulajdonságai is kedvező tápanyagot jelentenek azok számára, akik túlzott gyulladással jellemezhetők. R. Wall és munkatársai szerint az Omega-3 gazdag ételek segítenek csökkenteni a rheumatoid arthritis, a gyulladásos bélbetegség és a rák kockázatát.

Astaxanthin

Az asztaxantin karotinoid antioxidáns, és így védelmet nyújt a szabad gyökök által okozott károsodásokkal szemben. Szerint R.G. Fassett és J.S. Coombes, a Queenslandi Egyetem, Ausztrália Egyetem kutatói, az astaxantin csökkentheti az oxidatív stresszt és gyulladást, és így megvédi a szív- és érrendszeri betegségeket. Fassett és Coombes szintén beszámolnak arról, hogy 2009 júliusáig minden tanulmány kimutatta, hogy az asztaxantinnal kiegészített táplálékkiegészítés nem jár semmilyen mellékhatással.

dysmenorrhoea

F. Sampalis és a montreali egyetem kollégái tanulmányt készítettek a krillolajok hatékonyságáról a premenstruációs szindróma és a dysmenorrhoea kezelésében. A dysmenorrheát súlyos méhen belüli fájdalom jellemzi a menstruáció során. Ebben a vizsgálatban a premenstruációs szindrómával diagnosztizált 70 beteget vagy Krill olajat vagy halolajat adtak 3 hónapig. Azt találtuk, hogy a krillolajcsoporton belül a dysmenorrhea esetében alkalmazott fájdalomcsillapítók száma alacsonyabb, mint a halolajcsoportnál. F. Sampalis és munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy a krillolaj jelentősen csökkentheti a dysmenorrhoea és a premenstruációs szindróma érzelmi tüneteit. A Krill olaj jobban csökkentette a tüneteket, mint a halolaj.