A hiperglikémia terhességi hatásai

Áttekintés

A cukorbetegség egyik jele a hyperglykaemia vagy a magas vércukorszint. A terhességi hyperglykaemia befolyásolhatja a már meglévő 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nőket, vagy kialakulhat a terhesség alatt. A terhesség alatt kifejlődő hiperglikémia, amelyet terhességi cukorbetegségnek neveznek, a terhességek körülbelül 1-3 százalékát érinti, mondja a Merck kézikönyv. A hyperglykaemia bármely okból súlyosan érintheti mind az anyát, mind a baba életét, és növelheti a terhesség, a munkaerő és a szülés utáni szövődmények kockázatát.

Születési rendellenességek

A születési rendellenességek kockázata nem nő a terhességi cukorbetegségben szenvedő nőknél, de az olyan cukorbetegek esetében, akiknél a cukorbetegség első heteiben magas a glükózszint, 3-4-szer magasabb kockázattal jár, A keleti virginiai orvosi iskola az anyai fetális egészségügyi osztály figyelmeztet. A hiperglikémia első trimeszterében bekövetkező születési rendellenességek leggyakrabban a fejlődő agyra, a szívre és a gerincvelőt érintik, ugyanaz a forrás.

macrosomia

A makroszómia, amelyet születési súlyként meghaladó, 8,8 fontot jelent egy teljes csecsemőnél vagy csecsemőnél, amelynek súlya a 90. percentilis felett van, a cukorbetegségben szenvedő nők 25-45% -ában fordul elő Mary Elaine Patrinos, a University of Hawaii John A. Burns School of Medicine jelentéseket. Az anyai hiperglikémia miatt emelkedett glükóz- és inzulinszint következtében kialakult makroszómás a cukorbetegségben szenvedő anyák csecsemőmetszeti arányának növekedéséhez vezet, és növeli a vállelakadás kockázatát, a magzati vállakká válást követően, amikor a fej szállítja. A vállelakadás a baba karjaiban vagy vállán lévő idegek sérülését okozhatja, ami állandó fogyatékossághoz vezethet.

Újszülött hipoglikémia

Azok a csecsemők, akiknek az anyai hiperglikémiája magas vércukorszintet mutat a vérben, a magas vércukorszint miatt a placentán keresztül. A születés előtt a normálisnál nagyobb inzulint termelnek, hogy elnyeljék a normálisnál nagyobb glükózszintet. Szülés után a glükózszintek hirtelen csökkennek, ahogy a glükózforrás eltűnik, de továbbra is nagy mennyiségű inzulint termelnek, ami túl sok glükózt szív el a véráramból. A vércukorszint hirtelen csökken, hipoglikémiát okoz a hiperglicémiás anyák csecsemőiben.) A csecsemő lehet ideges, képtelen a testhőmérséklet fenntartására, légzési nehézségekre, rosszul táplálkozik, és görcsrohamokat vagy agyi károkat okozhat, ha a hypoglykaemiát nem diagnosztizálják gyorsan. MedlinePlus. A glükózoldatok korai táplálása és a vércukorszintek gyakori megfigyelése az újszülöttekben hypoglykaemiát kezel.

Halvaszületés

A születés előtti születés vagy a magzat elhalása a szülés előtt gyakrabban fordul elő olyan anyáknál, akiknek hyperglykaemiáját a már meglévő 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegség okozta. A hiperglikémia károsítja a méhlepényben lévő véredényeket, ami a táplálék csökkenését és a magzatba történő oxigénszállítást eredményezi. A magzati jólét és a 38-40 hetes terhességgel való szoros megfigyelés segít a születési halálozás kockázatának csökkentésében, magyarázza a Merck kézikönyv.