A hidrokodon mellékhatásai acetaminofénnel

Áttekintés

A hidrokodont és acetaminofent tartalmazó gyógyszereket gyakran fájdalomcsillapításra írják fel. Ezek a gyógyszerek különféle mellékhatásokat okozhatnak – egyesek idővel megoldódnak, és mások komolyabbak. Beszéljen orvosával, ha mellékhatásokat észlel e gyógyszerek alkalmazásával.

Gyomorpanaszok

A legtöbb gyógyszerek leggyakoribb mellékhatása a gyomormosás, beleértve a hidrokodont az acetaminofénnel. A legtöbb ember, akik a gasztrointesztinális zavarban szenvednek, hányingert és esetleg hányást kapnak – a gyógyszer bevétele az élelmiszerrel segíthet ezeknek a mellékhatásoknak a megszüntetésében. Ezeknek a gyógyszereknek hosszú ideig történő alkalmazása székrekedést okozhat. Azok az emberek, akiknek bizonyos típusú gasztrointesztinális betegségei vannak, esetleg nem tudják használni ezeket a gyógyszereket.

Szédülés

A szédülés és az álmosság, valamint a könnyű fejfájás a hidrokodon és az acetaminofén gyakori mellékhatásai. Ezek a hatások enyhíthetők, ha feküdnek, és valószínűleg le fognak menekülni, amint megszokta a gyógyszert. Súlyosabb változások a mentális tudatban, különösen az ébredés, az ájulás vagy a lassú, sekély légzés képtelensége túladagolást jelezhet, és azonnali orvosi ellátást igényelhet.

Rosszabb gondolkodás

A kognitív funkciók, például a ködös gondolkodás és zavartság megváltozását néhány ember tapasztalta, amikor hidrokodont vesznek fel acetaminofénnel, míg más emberek szorongást vagy ingerlékenységet tapasztalhatnak. A kognitív mellékhatások többsége idővel csökkenni fog. Ezeknek a gyógyszereknek a hosszú távú alkalmazása depresszióhoz vezethet, ami súlyosbodhat. A mentális funkciók problémás vagy súlyos változásai indokolhatják a gyógyszeres kezelés felfüggesztését, és azt orvosnak kell jelenteni.

Függőség potenciális

Az acetaminofén hidrokodon potenciális veszélyt jelenthet a visszaélésekre és a függőségre. Néhány ember fizikai függést fog kifejleszteni a hosszú távú gyógyszeres kezeléssel. Ha ezek a gyógyszerek megszűnnek, tapasztalták az elvonási tüneteket – beleértve a hasmenést, a verejtékezést, az influenzaszerű tüneteket és a rendkívüli szorongást. Néhány ember, aki túl sok gyógyszert szed, túladagolás tüneteit tapasztalhatja, beleértve a szélsőséges nyugtatást és a légzési nehézséget. Ezeknek az aggályoknak köszönhetően ezek a gyógyszerek szigorúan ellenőrzött vényköteles gyógyszerek, és szükségessé tehetik a felhasználás további ellenőrzését. A túladagolás vagy az elvonási tünetek bármely tüneteit haladéktalanul jelenteni kell az orvosnak.