A fenobarbitál hosszú távú mellékhatásai

Áttekintés

A fenobarbitál egy barbiturát gyógyszer, amely lelassítja az agy és az idegrendszer működését. A Drugs.com szerint a fenobarbitál a görcsök kezelésére vagy megelőzésére szolgál. Ezenkívül ez a gyógyszer alkalmazható álmatlanság kezelésére, vagy műtét előtt alkalmazható nyugtatóként. Mint minden gyógyszer esetében, a betegnek tisztában kell lennie a lehetséges hosszú távú mellékhatásokkal, és tudnia kell, mit kell tennie, ha megtapasztalja.

Álmosság

Az álmosság a leggyakoribb mellékhatás az ezzel a gyógyszerrel kapcsolatban, állítja az Országos Egészségügyi Intézmények Medline Plus. Az álmosság azért fordul elő, mert a fenobarbitál csökkenti az agyi idegvezetési küszöbértéket, ami ébren van. Annak ellenére, hogy hatékony az álmatlanság kezelésében, az álmosság befolyásolhatja a beteget a nap folyamán, ezért a betegnek nem szabad gépeket vezetnie vagy üzemeltetnie, amíg nem tudja, hogyan reagál a teste erre a gyógyszerre. Ezenkívül a betegnek tájékoztatnia kell orvosát, ha az álmosság érinti a mindennapi életét. Nem szabad azonnal abbahagynia a fenobarbitál szedését, mivel ez növelheti a görcsrohamok kockázatát. Ehelyett látnia kell orvosát, hogy csökkentse az adagját, vagy az orvos más gyógyszereket írjon fel az állapotának kezelésére.

A puha szövetben bekövetkezett változások

Az Epilepsy.com szerint a fenobarbitál lágy szövetváltozáshoz vezethet. Ez magában foglalja az ízületi fájdalmat, a sarok és a csuklótámaszokat, a fagyott vállat, a Dupuytren-kontraktúrákat, a láb alján lévő rostos daganatokat, valamint a Peyronie-féle betegséget, amely a pénisz egy részét keményíti. E hosszú távú hatások korai felismerése megakadályozhatja a lágyrészek további változását. Az orvos valószínűleg más gyógyszert ír elő, ha ezeket a hosszú távú hatásokat jelentik.

Elmebaj

Az “Acta Neurologica Scandinavica” folyóirat szerint a fenobarbitál bizonyos betegekben dementiát okozhat. Ez azért fordul elő, mert a fenobarbitál toxikus lehet az agynak az a része számára, amely felelős az emlékek létrehozásáért és tárolásáért. A beteg vagy családja észreveheti az elmúlt vagy hosszú távú memória és a szokatlan viselkedés csökkenését. A demencia és a kezelés korai felismerése teljes gyógyuláshoz vezethet. Az orvos valószínűleg csökkenti az adagot, vagy más gyógyszereket ír elő a tünetek csökkentése érdekében.