A cloxacillin-nátrium mellékhatásai

Emésztőrendszeri mellékhatások

A Cloxacillin nátrium egy penicillinázzal szemben rezisztens penicillinnek minősülő antibiotikum-gyógyszer. A penicillináz bizonyos baktériumtörzsek által termelt enzim, amely bizonyos típusú penicillin antibiotikumokat deaktiválhat. Így a cloxacillin és más penicillinázrezisztens antibiotikumok hasznosak egyes bakteriális fertőzések, például Staphylococcus elleni küzdelemben, amikor más penicillinek nem működnek. Általában a legtöbb ember számára biztonságos, a cloxacillin-nátrium nemkívánatos mellékhatásokat okozhat.

Neurológiai mellékhatások

A cloxacillin-nátrium gyógyszereinek bevétele során emésztőrendszeri vagy emésztőszervi mellékhatások léphetnek fel. A mellékhatások közé tartozhatnak hányinger és hányás, hasmenés, hasi görcsök és fehér vagy fekete foltok a nyelvben. Ritkán előfordulhat pseudomembranosus colitis a penicillinázzal szemben rezisztens penicillin alkalmazásával. Ez a vastagbél gyulladása, ami olyan tüneteket okoz, mint a gasztrointesztinális idegesség, a kiszáradás és a láz. A MayoClinic.com szerint ez komplikációkat is okozhat, például alacsony káliumszint, alacsony vérnyomás, veseelégtelenség és lyukak a vastagbélben.

Vér- és vese mellékhatások

A Cloxacillin nátrium nagy adagokban mérgező lehet az idegrendszerre, különösen vesebetegségben szenvedő egyének esetében, az RxMed.com weboldal szerint. A neurotoxicitás jelei lehetnek zavartság, fáradtság, rohamok és izomrángás.

Allergiás reakció

A cloxacillin-nátrium negatív hatással lehet a vérre és a vesére egyes betegeknél. A vesekárosodás és a gyulladás bőrkiütéshez, lázhoz, vérhez vagy abnormális fehérjék mennyiségéhez vezethet a vizeletben és a veseelégtelenségben. Számos vérképzőszervi rendellenesség fordulhat elő, ha penicillinázzal szemben rezisztens penicillineket használnak, mint a vér normális mennyiségű fontosabb sejtjei, például vörösvérsejtek, fehérvérsejtek és más immunrendszer sejtek, az RxMed.com weboldal szerint.

A cloxacillinnel, penicillinnel vagy cefalosporinokkal szemben allergiás személyek nem használhatják a cloxacillint, mivel potenciálisan életveszélyesek lehetnek allergiás reakciók. Azonnali és késleltetett allergiás reakciók kétféle allergiás reakció, amelyek penicillin-gyógyszerek alkalmazásakor előfordulhatnak. Azonnali túlérzékenységi reakciók a beadást követő 20 percen belül jelentkeznek, és a késleltetett reakciók általában két-négy héttel a kezelés után jelentkeznek, az RxMed.com honlap szerint. Azonnali allergiás reakciók vörös, viszkető kiütéseket vagy csalánkiütéseket, alacsony vérnyomást, az arc, nyelv vagy torok duzzanatot, légzési nehézségeket és sokkot okozhatnak. A késleltetett reakciók gyakran láz, gyengeség és fáradtság, bőrkiütések és fájdalom az izmokban, az ízületekben és a hasban. Ha allergiás reakció jelei vannak, forduljon orvoshoz.